Hopp til hovedinnhold

Gammelt fyr med moderne nabo

Hennes Majestet Dronningen åpnet det nye besøkssenteret på Alnes Fyr utenfor Ålesund i dag. Nå blir det både kunst og annen kultur på det populære utfartsstedet.

07.10.2016

Helt siden 1852 har det vært fyr på Alnes. Fyret er fremdeles i drift, men ble automatisert på 80-tallet. Siden 1993 har anlegget fungert som et populært regionalt kultursenter som også besøkes av en god del turister hvert år. Nå har stedet fått et spennende, nytt signalbygg – som knapt synes i terrenget.

Signalbygg som knapt synes

For at det nye besøkssenteret skal passe inn i omgivelsene og det eksisterende anlegget, er store deler av det 700 kvadratmeter store bygget gravd inn i bakken. Med så stor gulvflate har lokalsamfunnet fått et nytt samlingssted, samtidig som lokalet er et servicebygg for alle besøkende til fyret.

Utstillinger, konserter, teater og flere andre former for kultur skal fylle senteret. Først ut er kunstnerne Ørnulf Opdahl og Sidsel Colbjørnsen som bor på stedet, og som også har donert en kunstsamling som vil fungere som basisutstilling. Det var også Opdahl som hadde den opprinnelige ideen til senteret som Dronningen kunne åpne i dag. 

- Jeg har vært her mange ganger, sett tegninger og fulgt med fra sidelinjen, kunne Dronningen fortelle. Hun gledet seg også over hvordan lokalbefolkningen har gått sammen om dette prosjektet.

Dronning Sonja fikk naturligvis også med seg utstillingen til Opdahl og Colbjørnsen.

Vakkert og værhardt

Alnes ligger vakkert, men værhardt til. Mange tar turen hit for rekreasjon - for en fottur i naturen eller for en kaffekopp ved fyret med utsikt over kystlandskapet. Stedet byr på mange friluftsaktiviteter som dykking, fjellturer, surfing og rafting. Med det nye besøkssenteret blir det et bredt tilbud av kunst og kultur i tillegg.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook