Hopp til hovedinnhold

Kongen i Nordsjøen

Hans Majestet Kongen besøkte Troll A-plattformen i Nordsjøen i dag. Besøket er et ledd i markeringen av 50-årsjubileet for norsk utvinning av olje og gass.

07.10.2016

Trollfeltet ligger utenfor Hordaland, og beskrives av Statoil som selve hjørnesteinen i norsk gassproduksjon. Det er det største gassfunnet som er gjort i Nordsjøen, og inneholder om lag 40 prosent av de samlede gassreservene på norsk kontinentalsokkel.

Troll A er en plattform for gassproduksjon, og har vært i drift siden 1996. Plattformen står på 303 meters dyp og har en total høyde på 472 meter. Dermed er den verdens høyeste flyttbare menneskeskapte konstruksjon. Flere TV-kanaler fulgte prosessen da 656 000 tonn tunge Troll A ble slept ut på feltet i 1995. 

Omvisning på plattformen

Kongen og  olje- og energiminister Tord Lien fikk en innføring i dagens produksjon og en omvisning på plattformen av Statoils konsernsjef Eldar Sætre. Kong Harald tok seg god tid til å snakke med noen av dem som arbeider på Troll A, og som fortalte om hverdagen ute på feltet.

I tillegg til Kongen og statsråden deltok både Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og Tor Arnesen - henholdsvis administrerende direktør og styreleder i Norsk olje og gass - i besøket i Nordsjøen i dag.

Jubileumsmiddag i kveld

Fra Troll bar det videre med helikopter til Sola flyplass, og i kveld er Kong Harald til stede ved jubileumsmiddagen til Norsk Olje og gass i Stavanger konserthus.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook