Hopp til hovedinnhold

Avsluttet statsbesøket i Tromsø

Forskningssamarbeid og maritim næring har vært viktige tema under statsbesøket fra Singapore. Besøket ble avsluttet med besøk til Universitetet i Tromsø (UiT) i dag.

12.10.2016

Hans Majestet Kongen ledsaget Hans Eksellense President Tony Tan Keng Yam og fru Mary Tan under besøket i Tromsø. Deres første stopp gikk til Universitetet i Tromsø og Samisk kulturelt senter.

Et innblikk i samisk kultur

Det ble besøk til flere avdelinger ved UiT i dag. Først ut var Samisk kulturelt senter, der Kongen og Presidentparet fikk en presentasjon av samisk historie og kultur ved professor Else Grete Broderstad. Musikeren Niko Valkeapää, som har både norsk, finsk og samisk bakgrunn, sto for det kulturelle innslaget.

Barents Watch

I teknologibygget fikk følget anledning til å oppleve en skipssimulator, før en presentasjon av «Barents Watch». Kystdirektør Kjersti Slotsvik og Eivind Rinde, som er seniorrådgiver ved Barents Watch fortalte om prosjektet, som samler og formidler fakta om tilstanden i havområdet i nord. Mye materiale er gjort tilgjengelig for alle på et eget nettsted, som inneholder informasjon om tema som klima og miljø, marine ressurser, olje og gass, sjøtransport og havrett. 

Deretter ga professor Jeanette Hammer en presentasjon av marin bioprospektering, der formålet er finne genetiske og biokjemiske ressurser i organismer som lever i havet – som så kan utnyttes kommersielt.

Om bord RV Helmer Hanssen

Forskningsskipet Helmer Hanssen var statsbesøkets siste stopp. Kong Harald og Presidentparet fikk en omvisning på selve fartøyet, før en presentasjon av noe av forskningsarbeidet som gjøres.

Forskningsprosjektet Polarnatt har gått over flere år allerede. Professor Jørgen Berge kunne fortelle om et samarbeid mellom teknologer og marinbiologer som avdekker ny kunnskap om livet under havet i Arktis – og da spesielt det som utspiller seg i den lange polarnatten fra november til mars. Vanskelige forhold og store utfordringer med mørke og kulde har ført til at vi vet relativt lite om dette – noe Polarnatt bidrar til å endre.    

Norsk Polarinstitutts Jan Gunnar Winther ga en presentasjon om klimaet i Arktis og om endringene som skjer, før flaggkommandør Sverre Nordahl Engeness fortalte om den norske kystvakten.

Da Kong Harald holdt sin tale for Presidenten under gallamiddagen på besøkets første kveld, pekte han på viktigheten av forskning og utvikling for våre to lands framtid:

- For both our nations, the way forward is knowledge. Together, we can make developments in life sciences, in energy and in maritime research. Our ambition should be to advance science in the areas that are truly important for us.

Forskning som den Kongen og Presidentparet fikk presentert i dag er viktige brikker i denne framtiden.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook