Hopp til hovedinnhold

La ned grunnsteinen til Munchmuseet

Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit la i ettermiddag ned grunnstenen for det nye Munchmuseet i Bjørvika i Oslo. Det nye museet skal etter planen stå ferdig i desember 2019.

14.10.2016

Museet skal rustes til å huse kommunens omfattende Munchsamling på nærmere 28 000 kunstverk. I tillegg skal det inneholde Stenersen, Amaldus Nielsen og Ravensbergs samlinger, samt ha kapasitet til å ta imot større internasjonale utstillinger.

Grunnstenen som Kronprinsessen la ned inneholdt en brosje og et kruset fra Fredrikstad, frø fra et av epletrærne ved Ekely, en kvist av et av kirsebærtrærne utenfor det nåværende museet på Tøyen, en kopi av Munchs testamente, jord fra Munchs fødested på Løten, takspon fra gamle Vågå kirke hvor Munch hentet inspirasjon til aulamaleriene og en glattslipt stein fra rullestensstranda i Åsgårdstrand der Munch blant annet malte Pikene på broen. Alle gjenstandene er fra steder som på ulike vis er knyttet til Edvard Munch til stedene. Grunnstenen skal plasseres i gulvet i det nye museet.

Stort prosjekt

Det nye bygget vil det strekke seg like langt over som under bakken. De lengste pælene gå 60 meter under vann til fast fjell. Museumsbygget, med det karakteristiske tårnet, vil rage 60 meter opp mot himmelen når det står ferdig. I motsetning til mange andre kunstmuseer så er det nye Munchmuseets hovedfunksjoner organisert i høyden i stedet for på et horisontalt plan.

Bygningen består av et tårn på 13 etasjer, omkranset av et podium på tre etasjer. Den lukkede delen av tårnet, som også er lyddempet, vil romme blant annet utstillingssaler, magasiner og lokaler for konservering. Den åpne delen av tårnet inneholder sirkulasjons- og pausearealer for publikum samt adkomst til utstillingssalene.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook