Hopp til hovedinnhold

Kongen i Malvik og Selbu

Vi trenger alle ressursene som bor i hver enkelt av oss. Barn og unge, aktiv alderdom og integrering var tema under Hans Majestet Kongens besøk i Sør-Trøndelag i dag.

25.10.2016

Kong Harald ønsker å besøke alle landets kommuner, og i gikk turen for første gang til Malvik og Selbu i Sør-Trøndelag fylke. Besøket startet i Malvik i formiddag, der ordfører Ingrid Aune ønsket velkommen.

Aktive malvikinger

Kong Harald ble tatt i mot med kulturelt program i Malvik. Det ble historiske innblikk, revy, sang og dans. Det hele gikk for seg utendørs, så barnehager, skoler og seniordansen hadde gått sammen om nummer beregnet på å holde varmen i publikum. 

Kong Haralds engasjement, både for unges oppvekstvilkår og aktiv alderdom var bakgrunnen for hans besøk til Malvik kommune. Da passet det godt å legge besøket ute på Midtsandtangen. Her lå det tidligere et lukket militæranlegg - nå er det hva malvikingene kaller "Norges mest tilgjengelige friluftsområde". Her finnes flere hundre frukttrær i "folkets frukthage", og det er universelt utformet til glede for store og små.

Og Kongen ble med på en liten vandring ut mot sjøen. Der ble han invitert på kaffe ved "Tenkestedet"- så kalt etter en passasje hos den kloke Ole Brumm, som mener et lite tenkested er et sted "hvor venner møtes og hvor de kan sitte og tenke en stund, og tenke på hva de skal gjøre når de har tenkt". I dag var det dugnadsaktive eldre som møtte Kongen på Tenkestedet.

Kong Harald fikk også anledning til å møte yngre brukere av området, og da han kom til Snekkerverkstedet til Lars Hamran - der Kongen fikk trøndertapas til lunsj - var det pyntet med barnekunst og arbeider fra eldres kulturmønstring. 

Videre til Selbu

Etter lunsj reiste Kongen videre mot Selbu, der han ankom Peder Morset folkehøgskole i Selbustrand 14.30. Etter at ordføreren, Ole Morten Balstad, hadde ønsket Kongen velkommen, ble det møte med en annen konge: Kong Sverre i Narve Rognebakkes skikkelse.

Peder Morset folkehøgskole er 40 år i år, og en kort historikk ble Kongen til del. Skolen har en blanding av elever med og uten funksjonshemming, og likeverd, inkludering, mangfold og fellesskap er skolens grunnverdier. 

Kommunen har lagt vekt på integrering for å skape et trygt miljø for de som kommer til Norge og til kommunen deres, og det var noe Kong Harald ønsket å høre mer om. Inger Granby som leder utvandringssenteret på Granby gård, satte migrasjonen i perspektiv.

Selburosen pryder utallige votter og er kanskje det de fleste utenfor forbinder med Trøndelagskommunen. Så har da også rosen fått plass i kommunevåpenet. Rundt et bord med kaffe og "kakakaku" fikk Kongen en prat med fire strikkedamer, og Kong Harald fikk votter med seg hjem: Både kjærestevotter med plass til to, preget med Kongen og Dronningens fellesmonogram, og vanlige votter i vakkert selbumønster til alle barnebarna.


Vi trenger alle ressursene som bor i hver enkelt av oss – enten vi er unge eller gamle, har røtter i Norge eller i andre land, om vi er syke eller friske. Dette ser det ut til at de to kommunene i Sør-Trøndelag er gode eksponenter for.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook