Hopp til hovedinnhold

Kortreist for Stortinget i kveld

I kveld er alle Stortingets medlemmer invitert til Slottet på middag - en fast tradisjon siden 1906. Noe av tilbehøret på tallerkenen er dyrket bare meter unna den festpyntede spisesalen.

27.10.2016

FN utropte 2016 til belgfruktens år. I Slottparken ble det derfor anlagt et eget bed for anledningen: 30 meter langt og med nærmere 70 ulike arter erter og bønner. Det er deler av avlingen herfra slottsgartneriets Ole Johan Hildre i går kunne overrekke kjøkkensjef Nicolai Lundsgaard for videre foredling. 

Fra egen hage

Det er ikke første gangen det står "hjemmedyrket" på bordet når Kongeparet inviterer. Når det dekkes til gallamiddag er det ekstra hyggelig å kunne by gjestene på mat laget med norske – gjerne egenproduserte – råvarer.  Plommer, grønnsaker og urter fra Bygdø kongsgård står ofte på menyen, og i veksthusene i Slottsparken dyrkes både tomater og reddiker, agurker, salater og krydderurter - i tillegg til tusenvis av blomsterplanter.

Kveldens meny offentliggjøres ikke før gjestene går til bords klokken 20.00. Men bønnene vil være med, lover kjøkkensjefen.

Belgfruktens år

Erter og bønner har mange gode egenskaper. De inneholder viktige næringsstoffer, men nesten ikke fett. De metter godt og kan brukes i mange matretter, samtidig som de er rimelige og har lang holdbarhet.

Menneskene har dyrket belgfrukter i 10 000 år. Framover blir de en viktig del av et bærekraftig jordbruk.  

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook