Hopp til hovedinnhold

Bydelsbesøk på Tøyen

DD.KK.HH. Kronprinsen og Kronprinsessen besøkte i dag bydel Gamle Oslo. En mangfoldig bydel som gjør mye for at barn og unge skal trives.

01.11.2016

Bydel Gamle Oslo har mye spennende historie å vise frem. Da var det ikke unaturlig å starte besøket på Oslo Ladegård. Til musikk fra barokkensemblet Circles, ble Kronprinsparet tatt med tilbake i tid. Ladegården er en lystgård fra barokkepoken og ligger i hjertet av Oslos middeladerby. Hovedhuset er fra 1720 årene og åpen for omvisninger.

Lydnivået ble hevet betraktelig på neste stoppested: Biblo Tøyen. Biblo er et bibliotek fylt med bøker og opplevelser - med adgang kun dem mellom 10 og 15 år. Normalt.

Ikke som andre bibliotek

Dette er ikke noe typisk bibliotek. Det er for eksempel strengt forbudt for voksne å komme hit. Det vil si, de kan komme innenfor døren å titte inn eller snakke med de voksne ansatte, men de har ikke lov til å krysse voksengrensen som er streket opp som en stor halvsirkel rett innenfor inngangsdøren. Det ble imidlertid gjort et unntak akkurat for Kronprinsen og Kronprinsessen i dag.

Stedet er kreativt bygget opp og interiøret er veldig ulikt det tradisjonelle biblioteket. Fra taket henger gamle gondoler hvor man kan spille spill. Gamle biler er gjort om til tegne- eller håndverksstasjoner. Mitt i rommet finner man en stor scene og i andre enden er en lastebil blitt til et kjøkken der man kan lære om matlaging. I dag var Geitmyra matkultursenter på besøk og de kokkelerte med gresshopper blant ingrediensene. Kronprinsapret fikk både se levende gresshopper og smake på maten.

Veggene er selvsagt fylt med bøker for barn og unge i alderen 10-15 år.

Kronprinsparet fikk møte flere av dem som bruker biblioteket til daglig. Barna på Tøyen skole er nemlig så heldige at de har dette tilbudet rett over veien fra skoleården. Barna som besøkte Bilioteket samtidig med Kronprinsparet var fra 6. klasse på skolen. De kunne fortelle om gleden ved å ha et trygt sted som var deres eget og fortalte også om alt de gjorde på stedet.

Start-ups på Tøyen

Inne på Biblo fikk Kronprinsparet også en innføring i planene til Tøyen Start Up Village. Det hele startet opp i september i år, etter initiativ fra Innovasjon Norge, Entra og flere private ildsjeler, kunne daglig leder Beathe Due fortelle. Målet er å styrke etablering og utvikling i Oslo og bidra til entreprenørskap, vekst, forskning og byutvikling på Tøyen. Dette er også en måte å løfte bydelen på, ved å tilføre både kompetanse, nettverk og andre ressurser. Kanskje vil noen av elevene Kronprinsparet møtte Tøyen Skole en gang utvikle sine drømmer i oppstartslandsbyen.

Tøyen skole

Neste stopp på programmet var Tøyen Skole. Her fikk Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit møte barn som er ivrige brukere av FRIGO: Friluftssenteret i Gamle Oslo. Mange av elevene på skolen benytter seg av dette tilbudet, og de fortalte Kronprinsparet om aktiviteter de er med på og hva tilbudet betyr for dem. Hovedsakelig er det sport og friluftsaktiviteter FRIGO har fokus på.

For mange av barna på Tøyen er dette en god måte å få fine opplevelser ute i naturen på - men i dag ble det rigget høyballer og bålpanne med popcorn utenfor skolen, der Kronprinsparet tok plass.

Møtte innsatte i Oslo Fengsel

Siste stopp for Kronprinsparets besøk i dag var voksenopplæringen på Oslo Fengsel - landets eldste fengselsskole. Skolens mål er å skape en kultur for læring som gir gode opplevelser, styrker både faglig og sosial kompetanse og ruster elevene til å mestre fremtidens utfordringer.

Kronprinsen og Kronprinsessen fikk møte noen av elevene ved skolen som åpenhjertig fortalte om hva dette betyr for dem. Voksenopplæringen tilbyr både grunnskole, videregående skole og kurs av kortere varighet, i tillegg til å legge til rette for selvstudium på høgskole- og universitetsnivå.

Turen gikk også innom gymsalen hvor elevene hadde gjort klart mat til Kronprinsparet, som ble spist under den påfølgende minglingen. Kronprinsen og Kronprinsessen fikk også med seg kaffe på veien - fra et par av gutta som hadde tatt barristakurs.

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook