Hopp til hovedinnhold

Da byen rundt Slottet vokste fram

Årets jubileumsforedrag har trukket fulle hus til Slottskapellet. 6. desember blir det en ny mulighet til å se foredraget om da byen rundt Slottet vokset fram.

14.11.2016

Samtidig med at Det kongelige slott ble oppført og en ny paradegate ble anlagt for å knytte Slottet og Christiania sammen, vokste en ny bydel fram i form av Store og Lille parkvei. I dag kjenner vi dem som Parkveien og Wergelandsveien. Foredraget fokuserer på Wergelandsveien, der tomtene ble lagt ut på auksjon i midten av 1840-årene. 

Hør Slottets omvisningsleder, kunsthistoriker Nina Høye fortelle om menneskene som bygde og levde i denne delen av det nye Christiania. Her dukker det opp både kjente og mindre kjente aktører, og fasiliteter vi i dag tar for gitt - som innlagte vannledninger - kan avstedkomme både humor og dramatikk når de er vanskelig tilgjengelige...

Praktisk informasjon

Arrangementet varer i omlag én time. Dørene åpner klokken 18.00.
Billetter fås hos Billettservice, og koster kroner 150 + 25,- i billettavgift.
Inngang til Slottskapellet fra Slottets nordre fløy.

Slottskapellet

 Foredragene finner sted i Slottskapellet - det vakre kirkerommet som danner rammen om viktige hendelser i Kongefamliens liv. Dåp og konfirmasjon holdes her - og her lå Kong Haakon VII og Kong Olav V på lit de parade mens de frammøtte tok et siste farvel.

Da Kong Carl Johan la ned grunnsteinen til Slottet den 1. oktober 1825, ble stenen lagt under det som skulle bli alteret i Slottskapellet. Plasseringen av grunnsteinen nettopp her forteller mye om plassen et slottskapell hadde som del av en kongelig residens. Kapellet er det eneste rommet på Slottet som bærer Kong Carl Johans monogram og årstalet 1843 - året for feiringen av hans 25-årsjubileum på tronen.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook