Hopp til hovedinnhold

Delte ut Brages hederpris

I kveld fikk H.K.H. Kronprinsessen dele ut Brages hederspris til 81 år gamle Elisabeth Aasen for hennes innsats for å finne "kvinnene litteraturhistorien glemte". 

23.11.2016

Siden Brageprisen ble delt ut første gang i 1992 har den etablert seg som en av Norges viktigste litterære priser. Prisen deles ut av Stiftelsen Den norske Bokprisen og har som formål å hedre gode norske forfatterskap, samt skape interesse for norsk litteratur.

I juryens begrunnelse heter det blant annet at Aasen i 40 år har jobbet trofast og målbevisst med sitt prosjekt: å finne kvinnene litteraturhistorien glemte.

Bragepris i fire kategorier

Brageprisen deles ut i de fire kategoriene skjønnlitteratur, barne- og ungdomsbøker, sakprosa og åpen klasse. Den åpne klassen fastsettes årlig, og valget i år fallt på sakprosa for Barn- og unge.

Årets vinnere

Vinnerne av Brageprisen 2016 er:

  • Skjønnlitteratur: Monica Isakstuen - Vær snill med dyrene 
  • Barne- og ungdomsbøker: Anders N. Kvammen - Ungdomsskolen
  • Sakprosa: Åsne Seierstad - To søstre
  • Åpen klasse: Gudny Ingebjørg Hagen og Malgorzata Piotrowska (ill.) - Fest og feiring


I tillegg ble Brages hederspris delt ut i kveld. Den tildeles en person eller institusjon som i kraft av sin gjerning som forfatter, oversetter eller som på annen måte, har bidratt til å øke utbredelsen av eller forståelsen for litteratur, eller til å høyne kvaliteten på norsk skriftkultur.

Hederspris til aktiv 81-åring

Elisabeth Aasen er fagbokforfatter og oversetter, og en sterk formidler av andres litteratur. Det er hennes store innsats for å løfte fram kvinnelige forfattere litteraturhistorien ikke fortalte om, som er kjernen i valget av årets prisvinner. 

Det var en stolt vinner som kom opp på scenen til Kronprinsessen for å motta hedersprisen. 
- Jeg føler jeg har kommet i mål, fortalte prisvinneren til NRK.

Introduserte prisvinneren

Kronprinsesse Mette-Marit introduserte prisvinneren slik (utdrag):

Da prisvinneren begynte i læreryrket på 1970-tallet besto pensum i norsk litteratur stort sett av mannlige forfattere. Og gjennom skolens lærebøker var det lett å få inntrykk av at det ikke hadde eksistert andre kvinnelige forfattere enn ”de fire store” - Amalie Skram, Camilla Collett, Cora Sandel og Sigrid Undset.

Tradisjonelle akademiske kilder var nærmest ikke-eksisterende, og hedersprisvinneren ble henvist til å tråle landets antikvariater på jakt etter fortidens kvinnelige forfattere.

I 40 år har hun jobbet trofast og målbevisst med sitt prosjekt: Å finne kvinnene litteraturhistorien glemte. Historien måtte skrives om. Kvinnene måtte skrives inn.

Med årene har hun skrevet flere innsiktsfulle biografier og verk som har bidratt til å rette opp det skjeve inntrykket.

Prisvinneren har tatt på seg rollen som folkeopplyser og hun har åpnet mange nordmenns øyne for forfattere som Conradine Dunker, Vilhelmine Ullmann, Ragna Nielsen og Magdalene Thoresen.

Hun er fremdeles en aktiv skribent og foredragsholder, i en alder av 81 år.

Brages hederspris 2016 går til Elisabeth Aasen.

 

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook