Hopp til hovedinnhold

Bibliotek i medvind

Bibliotekene er blant våre viktigste samlingsplasser. I dag besøkte H.K.H. Kronprinsessen to bibliotek i hovedstaden for å lære mer om hvordan de holder seg aktuelle.

30.11.2016

Deichmanskes filial på Majorstuen er Oslos mest besøkte etter hovedbiblioteket. 1. november hadde 280.000 Oslo-borgere vært innom bibliotekets lokaler i år – hele 38 prosents økning fra året før. Kronprinsessen møtte ledere og ansatte for å høre mer om hvordan biblioteket jobber.

Suksess med meråpent

I fjor innførte Deichmanske et meråpent-system som gjør at publikum kan låse seg inn i lokalene utenom åpningstid: På hverdagene, i helgene og på helligdager. Mellom klokken 17 og 23 på julaften i fjor var over 40 personer på besøk.

I tillegg til boklån tilbyr biblioteket blant annet foredrag, språkkurs og dataopplæring. Kronprinsessen fikk en omvisning i lokalene og deltok på en lesestund med barnehagebarn. Hun fikk også prøve seg på noen av oppgavene som tilhører bibliotekaryrket.

Norges største

Kronprinsessen fortsatte bibliotekreisen til Realfagsbiblioteket ved Universitet i Oslo (UiO), som er én av årets tre kandidater til "Årets bibliotek"-pris, utdelt av Norsk Bibliotekforening. Realfagsbiblioteket er Norges største forskningsbibliotek innen realfag og er blitt et sentralt sted for diskusjon og debatt. Blant annet sendes NRK Ekkos «Abels tårn» herfra.

SciFi-entusiasme

Kronprinsessen fikk en omvisning i et realfagsbibliotek fullt av studenter i eksamensmodus. Underveis fikk hun møte bachelorstudenter innen interaksjonsdesign, som jobber med å finne nye måter å visualisere litteratur på. Med utgangspunkt i utvalgte science fiction-univers har elevene presentert historiene gjennom et touchboard. Realfagsbiblioteket ved UiO har for øvrig en av landets største SciFi-samlinger.

Kronprinsessen er Norsk Bibliotekforenings høye beskytter.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook