Hopp til hovedinnhold

Nobels fredspris 2016

I dag var både Kongeparet og Kronprinsparet til stede under den høytidelige seremonien i Oslo Rådhus der H.E. President Juan Manuel Santos mottok Nobels fredspris for 2016.

10.12.2016

I oktober annonserte Den Norske Nobelkomité at Nobels fredspris 2016 skulle tildeles Colombias president Juan Manuel Santos. Santos mottar prisen for sin «innsats for å bringe den mer enn 50 år lange borgerkrigen i landet til opphør, en krig som har kostet minst 220 000 colombianere livet og drevet nær seks millioner innbyggere på flukt. Tildelingen skal også forstås som en hyllest til det colombianske folk som til tross for store prøvelser og overgrep ikke har gitt opp håpet om en rettferdig fred, og til alle parter som har bidratt til fredsprosessen. Denne hyllesten tilkommer ikke minst representantene for borgerkrigens utallige ofre.»

Seremonien

Fredsprisen ble delt ut første gang 1901, og overrekkelsen fant sted i Stortinget. I dag finner den høytidelige seremonien sted i Oslo Rådhus, og skjer alltid den 10. desember – datoen da Alfred Nobel døde i 1895.   

Toner av Edvard Grieg innledet årets seremoni før Nobelkomitéens nestleder, Berit Reiss-Andersen, inntok podiet og redegjorde for tildelingen. Deretter ble Fredsprismedaljen og diplomet overrakt President Santos. Diplomet preges hvert år av et originalt kunstverk av en norsk samtidskunstner. Etter et musikalsk innslag holdt Presidenten sitt Nobelforedrag.

Det var mezzosopranen Désirée Baraula og barytonen Yngve André Søberg, begge akkompagnert på klaver av Markus Kvits, som sto for tonefølget under seremonien.

Audiens

I formiddag var fredsprisvinneren på Slottet i audiens hos Hans Majestet Kongen. Dronning Sonja og Kronprinsparet var også til stede og tok del i den tradisjonelle fotograferingen i Fugleværelset.

Barnas fredsprisfest

I formiddag deltok også Kronprinsparet under Redd Barnas fredsprisfest på Nobels fredssenteret i Oslo. Barna står sentralt i planlegging og gjennomføring av arrangementet.

I kveld vil både Kongeparet og Kronprinsparet være til stede under Fredsprisbanketten til ære for fredsprisvinneren på Grand Hotel. I morgen vil Kronprinsen og Kronprinsessen også være til stede under Fredspriskonserten i Telenor Arena.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook