Hopp til hovedinnhold

Prinsesse Astrid 85 år

I dag fyller Prinsesse Astrid, fru Ferner, 85 år. Vi har lagt ut en elektronisk gratulasjonsprotokoll til bruk for alle som ønsker å gratulerer Prinsessen. 

12.02.2017

Det vil være mulig å skrive i protokollen fram til klokken 09.00 i morgen, mandag. En utskrift av alle hilsenene vil bli forelagt Prinsessen.

Se gratulasjonsprotokollen

 
Fredag kveld holdt Deres Majesteter Kongen og Dronningen en middag til ære for Prinsesse Astrid på Det kongelige slott.

Stadig aktiv

Prinsesse Astrid, fru Ferner representerer fortsatt Hans Majestet Kongen og Kongehuset. Hun har flere offisielle oppdrag hvert år, er styreleder i Kronprinsesse Märthas Minnefond og følger opp sine beskytterskap. Senest i desember var Prinsessen til stede under finalen i Prinsesse Astrid Internasjonale Musikkpris i Trondheim, der fiolinisten Mayumi Kanagawa (22) gikk av med seieren. Prinsessen delte selv ut prisen til vinneren.

Prinsessen er svært interessert i sport og friluftsliv, og er ofte ved Kong Haralds side i Holmenkollen og ved andre store idrettsarrangement. I anledning sin 80-årsdag mottok hun Skiforeningens Birkebeinerplakett for sin støtte til skisporten. Prinsesse Astrid, fru Ferner har vært til stede på rundt 75 Holmenkollrenn. Det er ikke mange renn i Kollen Prinsessen har gått glipp av.

Prinsessen besøkte Svalbard for første gang i 2015. Det ble en aktiv tur. Foto: Margrét Gudmundsdottir Ferner.

Norges førstedame

I 14 år var Prinsesse Astrid Norges førstedame. Hun representerte alene og ved sin far, Kong Olavs, side etter at Kronprinsesse Märtha døde i 1954.  Ved statsbesøk og andre begivenheter var hun var vertinne ved middager på Slottet og på Skaugum. Da daværende Kronprins Harald giftet seg i 1968 overtok Kronprinsesse Sonja rollen som Norges førstedame.

På sin 70-årsdag i 2002 mottok Prinsessen meldingen om at hun var tildelt ærespensjon:

Den norske stat har besluttet å vise sin anerkjennelse for den innsats Prinsesse Astrid, fru Ferner, har gjort for Norge. Som landets førstedame i en rekke år, og senere i forbindelse med omfattende representasjonsoppgaver. Hun vil derfor få innvilget ærespensjon av statskassen”.

 

Prinsesse Astrid i Slottets hvite salong, mellom portretter av hennes mor og far: Kronprinsesse Märtha og Kong Olav som svært ung. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook