Hopp til hovedinnhold

Kronprinsparet besøkte UDI og UNE

Hvordan foregår behandlingen av en asylsak og hvem er det som får opphold i Norge? Det var noen av temaene under mandagens studiebesøk for Kronprinsparet.

14.02.2017

Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen gjennomførte mandag et todelt studiebesøk for å oppdatere seg på situasjonen for asylsøkere i Norge. Målet for Kronprinsparet var også å lære mer om hvordan Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) arbeider - og å møte de ansatte som gjør den viktige jobben med å avgjøre hvem som får bli i landet vårt.

Hos UDI 

Kronprinsparet startet dagen hos Utlendingsdirektoratet der de fikk en gjennomgang av hvordan UDI arbeider innenfor en rekke områder. UDIs oppdrag er å behandle saker fra utlendinger som vil besøke eller bo i Norge. De har også ansvaret for drift av asylmottak og for utvisningssaker.

Direktør Frode Forfang innledet om UDIs arbeid. Han og de andre i ledergruppen fortalte også om hvordan organisasjonen jobbet under den økte tilstrømmingen av flyktninger i 2015 og hvordan de nå jobber med å justere seg til dagens situasjon med mindre pågang. Han orienterte også om driften av asylmottak i Norge og mindreårige asylsøkeres situasjon. UDI jobber for å sikre barnefaglig kompetanse i mottakene der de mindreårige asylsøkerne bor. 

De som kommer til Norge uten sine familier har mulighet til å søke om familiegjenforening. Kronprinsparet fikk også en orientering om denne prosessen før de fikk servert te fra Midtøsten og møtte flere av de ansatte som fortalte om sin arbeidshverdag i UDI.

Ankeinstansen UNE

Deretter gikk turen til Utlendingsnemnda. UNEs direktør Ingunn-Sofie Aursnes ga en innføring i hvordan en klageprosess foregår, og fortalte hvordan deres oppgave er å fatte riktige vedtak om opphold basert på uavhengighet, solid faglighet og rettsikkerhet. 

UNE mottok over 17 000 saker i fjor og omgjøringsprosenten av realitetsbehandlede saker ligger på rundt 10 prosent.

I saker der sekretariatet i UNE er i tvil, går behandlingen videre til en nemd. Nemden består av tre personer: en nemndleder og to nemndmedlemmer som er lekfolk. Under dagens omvisning fikk Kronprinsparet møte en nemd og to helt nye lekfolk som denne uken skulle i gang med sin første klagesak. Nemndlederen forklarte hvordan et nemdmøte med en klager foregår og en del om hvilke spørsmål som stilles under møtet. Kronprinsen og Kronprinsessen fikk også møte ansatte i asylavdelingen, som fortalte om hvordan de arbeider for å sikre seg best mulig informasjon og beslutningsgrunnlag i klagesaker.

Senere i uken skal Kronprinsparet også besøke et transittmottak hvor de får møte flere asylsøkere og de ansatte på mottaket.

 

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook