Hopp til hovedinnhold

Besøk på asylmottak

Hvordan er det å bo på et asylmottak? I dag fikk Kronprinsparet møte beboere på Torshov transittmottak i Oslo.

15.02.2017

Tidligere i uken besøkte Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsesse Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE). Målet er å få mer og fornyet kunnskap om asylapparatet i Norge. I dag var turen kommet til besøke et av mottakene i landet vårt - de som bor der og de som jobber der.

Ventetid

Torshov transittmottak er ett av fem asylmottak som drives av Norsk Folkehjelp. Mottaket har 200 plasser fordelt på rom med 6-8 køyesenger hver, og skal være et midlertidig botilbud i påvente av det såkalte asylintervjuet med UDI. 

Etter at man ankommer Norge og blir registrert, vil de som søker asyl bli innkalt til et intervju med UDI. Formålet med intervjuet er å innhente tilstrekkelig informasjon til å kunne vurdere om søkeren har krav på beskyttelse eller kan gis opphold på humanitært grunnlag. Dette var et av temaene da Kronprinsparet besøkte UDI og UNE tidligere i uken.

I dag fortalte mottaksleder Iris Hadziosmanovic om hvordan hun og de ansatte på mottaket jobber for å gjøre tiden fram mot intervjuet best mulig og mest mulig innholdsrik. Målet er å forberede beboerne på det som skal komme , enten man får bli i Norge eller ikke. Botiden er beregnet til mellom 6 og 8 uker, men en del blir boende lenger enn dette. Kronprinsen og Kronprinsessen ble invitert til å se rommet til noen av beboerne på dagens omvisning.

Godt naboskap

Mottaket med 20 ansatte har eksistert siden 2001 og ligger idyllisk til i en grønn lunge på Torshov. Etableringen ble møtt med noe skepsis fra naboene, kunne mottakslederen fortelle, men det ble lagt ned målrettet innsats for å bli kjent i - og med - nabolaget. Godt naboskap er resultatet. Når det bor små barn på mottaket, leker de ofte med barna i barnehagen like ved, og mottaket samarbeider med flere aktører innen utdanning, kunst og kultur. Blant annet arrangeres det en egen World Music Festival i nabolaget som tiltrekker seg folk fra hele Oslo.

Frivillig innsats

Under dagens besøk var flere beboere samlet til aktivitet i regi av frivillige fra Røde Kors i caférommet - et oppholdsrom der flere av aktivitetene foregår. Mottaket har også et eget aktivitetsrom for barn satt i stand av frivillige. Her møtte Kronprinsen og Kronprinsessen blant annet Zerihun Wubie Gebremedhin og Efrata Kahsu fra Eritrea. Begge venter på å få gjennomført asylintervjuet og de er begge involvert i det frivillige aktivitetsarbeidet som skjer på mottaket.

De to er gode eksempler på hva mottaket ønsker å få til: Å motivere til trivsel, deltagelse og omsorg. Målet er å finne fram til de ressursene beboerne har i seg, slik at de kan reise fra mottaket med en følelse av mestring, styrke og trygghet.

 

 

Fakta

Instagram

Kongehuset har offisiell konto på Instagram. Der kan du finne bilder fra Kongefamiliens mange oppdrag og møter med mennesker rundt om i landet vårt.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook