Hopp til hovedinnhold

Besøkte LO og TINE

Landsorganisasjonen (LO) er en gigant i norsk arbeidsliv. Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen ønsket et dypere innblikk i en så viktig organisasjon, og tok turen til Youngstorget i dag.

16.02.2017

Med sine 900 000 medlemmer er Landsorganisasjonen (LO) den største lønnstakerorganisasjonen i landet. Kronprins Haakon besøkte hovedkontoret på Youngstorget før veien gikk videre på bedriftsbesøk hos TINE, der mange av de ansatte er organisert i nettopp LO.

Det var viktig å få et dypere innblikk i en så viktig organisasjon i Norge. En organisasjon som betyr veldig mye for veldig mange, sa Kronprins Haakon til pressen etter besøket hos LO.

LO-leder Gerd Kristiansen tok i mot på Youngstorget og tok Kronprinsen med på en liten rundtur i bygget. I kaffekroken i niende etasje ble det tid til en prat med ansatte som var ute for å lage seg dagens første kaffe. Deretter gikk turen opp i etasjene til den historiske sekretæriatssalen.

Fremtidens utfordringer i historisk lokale

I sekretariatsalen på toppen av Folkets Hus har mange historiske møter funnet sted. LO har lange røtter og stor betydning i mange mennesker liv. Ikke minst har LO preget norsk arbeidsliv og samfunnsliv gjennom mer enn 100 år.


Etter en kort innledning om LO, fikk Kronprins Haakon en dypere innføring i "Den norske modellen": trepartssamarbeidet mellom arbeidstakere, arbeidsgivere og myndigheter. Muligheter og utfordringer som følge av situasjonen i petroleums- og leverandørsektoren og for arbeidstakere innenfor automatisering, digitalisering og delingsøkonomi, sto også på agendaen.

Og de unge fikk fortelle Kronprinsen om LOs sommerpatrulje. Hver sommer reiser de rundt i Norge og passer på at ungdom i arbeid har det bra på jobb - et viktig arbeid for organisasjonen.

Etter lunsj inviterte LO-lederen Kronprinsen på bedriftsbesøk til TINE på Kalbakken i Oslo. Her jobber det om lag 780 mennesker. 360 av dem er organisert i LO.

780 ansatte - 160 millioner liter melk og juice

Tines produksjonsanlegg på Kalbakken i Oslo er Tines største. Herfra kommer det 100 millioner melk ut i butikkene og videre til frokostbordene våre årlig, i tillegg til 30 millioner liter juice og 30 millioner liter andre produkter.

160 millioner liter melk og juice sendes herfra og ut til butikkene hvert år. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix


Her møtte Kronprinsen lokalt tillitsvalgt Mohammed Malik som fortalte om viktigheten av å være til stede for sine arbeidere i bedriften og samarbeidet mellom ledelse og de tillitsvalgte. Fra begge hold ble det bekreftet at det var et svært godt samarbeidsklima mellom partene på Kalbakken.

Kronprins Haakon fikk også høre om ordninger for lærlinger hos og opplæring av ansatte som er med på sikre dem fagbrev, noe det jobbes aktivt med hos TINE. Tema som omstilling, teknologiske skifter og hvordan ledelse og tillitsvalgte samarbeider rundt dette, ble også berørt.

Omvisning

Etter orienteringen var det på med refleksvest og første stopp ble lageret der alle produktene pakkes og sendes ut i butikkene. Herfra går det varer til mer enn 2 000 kunder hver dag: butikker, restauranter, kantiner og institusjoner. På lageret møtte Kronprins Haakon tre av de ansatte som fortalte om sin arbeidshverdag. Kronprinsen fikk også møte folk i melkeproduksjonen og var innom pauserommet for en uformell prat med kveldskiftet. De hadde møtt opp en halv time tidligere på jobb for sosialt samvær før arbeidsdagen startet.

På personalrommet var kveldsskiftet allerede på plass. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix


For Kronprinsens del begynte arbeidsdagen å nærme seg slutten. Han takket både LO og Tine for en informativ dag og for muligheten til å se en spennende produksjon - og hvordan LO arbeidet ute i en stor bedrift som TINE på Kalbakken.

 

 

Fakta

Instagram

Kongehuset har offisiell konto på Instagram. Der kan du finne bilder fra Kongefamiliens mange oppdrag og møter med mennesker rundt om i landet vårt.

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook