Hopp til hovedinnhold

Kronprinsparet på Retretten

Retretten er et behandlingstilbud for dem som har sliter med avhengighet - egen eller andres. Mange har fått hjelp av Retretten til å komme videre i livet.

06.03.2017

Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen fikk møte flere som har fått god hjelp av det rusfrie behandlingstilbudet midt i Oslo sentrum.

Hjelp til veien videre.
Det er mottoet retretten arbeider etter.

De ansatte på Retretten ønsker å være ressurspersoner som hjelper folk tilbake til livet. De hjelper til med å finne fram blant ulike behandlingstilbud og ordninger som finnes.

Egne erfaringer blir hjelp til andre

De fleste som jobber på Retretten har selv erfaring som brukere. Under dagens orientering for Kronprinsparet ble dette trukket frem som et viktig suksesskriterium. Den brukerne møter vet hvilken situasjon de står i og hvilke utfordringer man har når man forsøker å bli rusfri og komme seg tilbake i til et vanlig liv.

De som jobber på Retretten trekker på egne vonde erfaringer for å hjelpe andre å komme videre i sine liv. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix


Under orienteringen fortalte daglig leder Rita Nilsen sin egen sterke historie. Fra å ha vært i kontakt med rus fra hun var bare ti år gammel, Klarte hun å bli rusfri i en alder av 34 år. Etter dette tok hun utdanning og startet Retretten. Nå har hun hjulpet hundrevis av mennesker. Kronprinsparet fikk vite mer om de ulike metodene som brukes og hvordan egne vanskelige og tunge erfaringer blir en styrke når man skal hjelpe andre.

Sterke historier

En av kvinnene Kronprinsparet fikk annet hadde flere år i fengsel bak seg. Hun hadde bodd på gaten som narkoman i flere år og hadde mistet retten til å ha ansvar for sine egne barn. I dag er hun i fast jobb, hjelper andre, har fått tilbake foreldreomsorgen og eier egen bolig.

Rapperen Endless framførte også en låt for Kronprinsparet. Han fortalte om sin tid på rehabilitering og om hvordan det å lage en plate var ett av målene han hadde satt seg. Rapperen fremførte en låt som handlet om - og var dedikert til - en venn han mistet mens han var innlagt. Akkurat i dag hadde Endless vært rusfri i to år.

Før turen gikk til stua der det ble servert vafler og Kronprinsparet fikk møte brukere som var innom til en uformell prat, reiste Kronprins Haakon seg opp og takket for at de fikk muligheten til å komme. Han berømmet de ansatte for å ha snudd sine utfordringer til å bli en styrke til hjelp for andre. 

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook