Hopp til hovedinnhold

Norsk kunst i Frankrike

I dag deltok Hennes Majestet Dronningen ved åpningen av nye galleri Olivier Debré ved senteret for samtidskunst i Tours, Frankrike. Åpningsutstillingene har sterk tilknytning til Norge.

10.03.2017

Kunstsenteret Centre de Création Contemporaine ble etablert i 1984. I 2008 mottok de en gave med verk av den franske kunstneren Olivier Debré, som hadde en sterk tilknytning til Loire - elven som blant annet renner gjennom Tours. Dermed fikk kunstsenteret en ny oppgave: å synliggjøre Debrés kunstnerskap.

I dag deltok Dronning Sonja ved åpningen av det nye galleribygget som bærer Oliver Debrés navn. President François Hollande er utstillingens beskytter,og ledsaget Dronningen. Flere franske ministre var også til stede under åpningen. 

Utstillingen er en enestående mulighet til å vise frem norsk kunst i Frankrike. Anledningen utgjør en milepæl for fransk-norsk kunstdialog og samarbeid, sa Dronning Sonja under sin åpningstale.

Det er stor interesse for utstillingen i Frankrike. Mer enn 100 kulturjournalister møtte opp på pressevisningen i går. Interessen overrasket de norske kunstnerne som deltar, og de gledet seg til å vise fram utstillingen for de celebre gjestene i dag.

Olivier Debré: en reise til Norge

Oliver Debré (1920-1999) var en viktig eksponent for den såkalte Paris-skolen - en kunstretning som blant annet fikk betydning for Jakob Weidemann og Inger Sitter. Han regnes som en fornyer av landskapsmaleriet, som han tolket abstrakt. 

Utstillingen "Olivier Debré: en reise til Norge" er én av flere utstillinger ved åpningen, og presenterer verk inspirert av kunstnerens reiser til Norge. Hans første besøk fant sted i 1966 og han returnerte flere ganger. Resultatet var en rekke malerier med motiv fra norsk natur. 

Mange av verkene som nå skal stilles ut er lånt fra norske samlinger, deriblant Dronning Sonjas egen. Dronningen møtte Oliver Debré ved flere anledninger, og har et nært forhold til hans kunstnerskap.

Jeg lever med Debré hver dag; flere av hans verk henger i de kongelige boliger, fortalte Dronningen.

Et av verkene som kan ses på utstillingen er Lysne bleu taches bleues foncés. Dette ga Dronningen i gave til Hans Majestet Kongen for mange år siden.

- I maleriet fanger Debré lyset i Lærdal på Vestlandet på en mesterlig måte. Det formelig vibrerer i sin blå stillhet. Da Kongen så det, sa han: - Jeg vet nøyaktig hvor han stod og malte det!
Debrés kunst er abstrakt – og samtidig så gjenkjennelig.

Norske utstillere

Publikum kan også møte norske nåtidskunstnere i utstillingene. I det såkalte "midtskipet" - La Nef - stiller Per Barclay ut et "Chambre d'huile", en av de største oljeinstallasjonene han noensinne har vist for et publikum. 

I "det sorte galleriet" - La Galerie Noire - finner vi gruppeutstillingen "Innland" med verk av unge norske samtidiskunstnere. Med sorte vegger er dette galleriet lagt spesielt til rette for kunstnere som uttrykker seg med digitale hjelpemidler og video. 

Og på plassen utenfor hovedinngangen kan man oppleve lydinstallasjonen «Tours Voices» av AK Dolven. Verket er et lydopptak med 20 kvinner fra Tours.


Spente norske kunstnere før åpning med Dronning Sonja og President Hollande til stede. Foto: Marianne Hagen, Det kongelige hoff

 

Kunstsenteret har samarbeidet med Per Barclay og AK Dolven i flere år, noe som har vært med på berede grunnen for denne bredere presentasjonen av norske samtidskunstnere. I morgen, 11. mars, åpner det nye galleribygget for publikum. 

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook