Hopp til hovedinnhold

Forskning på bærekraft

Å bidra til å løse globale utfordringer - det er samfunnsoppdraget til Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Kronprinsparet besøkte NMBU på Ås i dag.

23.03.2017

Da Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen ankom Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, ble de tatt imot på trappen til den vakre, rehabiliterte urbygningen. Inne i festsalen fikk Kronprinsparet en orientering om noe av det universitetets mer enn 700 forskere og 550 doktorgradsstudenter holder på med.

Så bar det ut på tunet for å kjøre traktor. 

Kjørte robottraktor

På spaserturen fra Urbygningen og opp til neste post på programmet, stoppet Kronprinsparet ved landbruksroboten Torvald. Rektor kunne fortelle at Torvald, som utvikles ved NMBU, er et viktig steg i retning av et mer bærekraftig landbruk. Den ser ikke ut som noen tradisjonell traktor, men målet er at den skal kunne gjøre mye av det samme arbeidet.


Kronprinsessen får prøvekjøre den fjernstyrte traktoren Trygve. Lise Åserud, NTB scanpix.

Torvald er batteridrevet og styres ved hjelp av en joystick, noe både Kronprinsen og Kronprinsessen fikk prøve.

Stor bredde

For å vise fram noe av forskningen som foregår på universitetet, hadde flere forskere og studenter satt opp stands i Vitenparken. Det var stor bredde i temaene de hadde valgt:

  • Antibiotikaresistens – framtidens utfordring?
  • Uten insekter – ingen mat
  • «Bonde» i byen – om urbant landbruk
  • Strategier for bedre sanitærforhold og hygiene i fattige land
  • DNA-revolusjonen: I dag kan vi lese av arvestoffet til planter og dyr på noen få timer
  • Alt som kan lages av olje, kan lages av trær - om bruk av enzymer til å bryte ned biomasse
  • Hvordan vekke oppfinnerdrømmen hos studenter


Kronprinsparet besøkte alle standene. På en dem fikk Kronprins Haakon smake brownies som inneholdt mel fra biller, og som i tillegg var pyntet med melbiller. Samtidig fikk de en orientering om hvor viktig insekter er for å ta vare på jordas biologiske mangfold. Studentene fortalte at insekter trengs til en rekke formål, som matproduksjon og dyrefôr, men også som en fremtidig kilde til protein for oss mennesker.


Melbiller, sa du? Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Kronprinsparet brukte også god tid til å snakke med studentene som fortalte om EIK idéverksted. Verkstedet er et samlingsted etablert av studenter - et sted for teknologi, kreativitet og innovasjon. Her utvikles det prototyper på flere installasjoner, roboter og ulike tekniske løsninger.

Besøkte kuene i teknofjøset

Selv om NMBU er mye mer enn tradisjonelt landbruk, kan man ikke unngå å være innom det høyteknologiske fjøset et steinkast fra campus.

Ved NMBUs senter for husdyrforsøk forskes det blant annet på hvordan husdyrproduksjon kan bidra til en bærekraftig fremtid, noe Kronprinsparet fikk en innføring i under omvisningen i fjøset.


Kronprinsparet besøker teknofjøset på Ås. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

De fikk også demonstrert en melkerobot som både fester seg til juret og foretar selve melkingen helt automatisk. En robot kan betjene et fjøs med om lag 60 kyr. Under omvisningen var forskning på hvordan vi skal få til en mer effektiv og sunn husdyrproduksjon med mindre utslipp et viktig tema.

 
En av kuene benytter seg av børsten i "spa-avdelingen" i teknofjøset. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

 

 

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook