Hopp til hovedinnhold

Der øst møter vest i Oslo

Bjerke er en bydel med store kontraster. Her er store eneboliger, drabantby og nærhet til Oslomarka. I dag fikk Kronprinsparet en smakebit av både kultur og natur.

27.03.2017

Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen ankom Kulturhuset Veitvet klokken 10.00 i morges. Der kunne Oslos ordfører Marianne Borgen ønske dem velkommen til sin barndoms bydel.

Kulturhuset er en del av Veitvet senter. Det åpnet i 1958 som Nordens største – og Norges første – kjøpesenter. Veitvet ble etablert på 1950-tallet, som en av Norges første drabantbyer.

Populært nysirkus 

På en nyoppusset kulturscene midt i senteret holdt Nysirkus Bjerke en kort forestilling for de fremmøtte – med halsbrekkende akrobatikk, dans og musikk. Kronprinsparet fikk også snakke nærmere med en håndfull av de 500 unge som utgjør den alternative mestringsarenaen Nysirkus Bjerke. Nysirkuset har eksistert i ti år og er den viktigste inkluderingsaktiviteten i bydelen. Her engasjeres de unge i musikk, produksjon, teater, dans og akrobatikk. 

For unge og eldre

Bydelen har en stor bredde av aktiviteter for alle lag av befolkningen. Ett tiltak er det sosiale gjenbruksprosjektet ReLove som også holder til på kulturhuset. Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit møtte tekstilkunstneren Eline Medbøe som startet prosjektet og noen av ungdommene som syr i lag.

Vegg i vegg ligger Bjerke Lydstudio som tilbyr ungdom instrumenter, øvinger og musikkproduksjon. Her fikk Kronprinsparet servert en smakebit av oppvekstlåten "Kappløpet" som flere ungdommer står bak, og de fikk også oppleve musikktilbudet som gis til barn med spesielle behov.

Koret Rustne Røster fikk æren av å avslutte det kulturelle programmet. De sang blant annet «Blå salme» som de hadde hørt at Kronprinsesse Mette-Marit liker veldig godt. Rustne Røster består av sangglade mennesker i alderen fra 60 til 86 år og spilte inn sin debut-CD rett før jul. I 2009 opptrådte koret på Slottet i forbindelse med Kongefamiliens julelunsj for de ansatte.

Folkefest ved Isdammen

Vårsolen møtte godt over tusen barn og unge og andre som var samlet til folkefest i friluft, ved Isdammen rett innenfor markagrensa. Kronprinsparet og ordføreren ble møtt med velkomstsang fra et hundretalls barnehagebarn fra bydelen. Rundt dammen var det grilling, hinderløyper og andre leker.


Isdammen er et populært utfartssted for folk i bydelen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Ved bålet fortalte barn, ungdommer og ildsjeler om forholdet til Isdammen og Årvollskogen. Blant dem var oppsynsmann og historieforteller Håvard Pedersen og Sathiaruby "Ruby" Sivaganesh. Ruby er frivillig og driver aktiv integrering av innvandrerkvinner fra blant annet Somalia, Irak, Pakistan og flere land i Øst-Europa, ved å ta dem med på tur og å trimme i området.

Kronprinsparet fikk også høre om gamle dager og etterkrigstiden – da Oslos uteliggere reiste til Isdammen og Årvollskogen hvor de satte opp små, enkle hytter i skogen. Det var boligmangel etter krigen. Mange av dem var krigsseilere og fikk oppleve at utakk er verdens lønn.

 

 

 

Fakta

Bydel Bjerke 

  • Bjerke består av områdene Årvoll, Veitvet, Linderud, Refstad, Tonsenhagen, Økern, Risløkka og Bjerke.

  • Bydelen har 31 000 innbyggere totalt - på størrelse med en mellomstor norsk kommune. 43 prosent er innvandrere eller barn av foreldre med innvandrerbakgrunn (2016).

  • Roy Jacobsen vokste opp på Årvoll på 60-tallet. Romanene «Seierherrene» og «Vidunderbarn» har sitt utspring i bydelen.

  • Sentrale, nasjonale institusjoner i bydelen: Krigsskolen, Bredtvet kvinnefengsel, Aker sykehus, Bjerke travbane og Kuben - landets største videregående skole

  • Bjerke er en bydel hvor stolt fortid møter spennende framtid. Et eksempel: Den historiske middelaldergården Linderud – og den en gang så moderne drabantbyen Veitvet – får nå Oslos største byutviklingsområde, Hovinbyen, som nærmeste nabo.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook