Hopp til hovedinnhold

Artica Svalbard

Artica Svalbard ble åpnet av Hennes Majestet Dronningen og kulturminister Linda Hofstad Helleland i Longyearbyen i dag. Stiftelsen skal legge til rette for kunst- og kulturvirksomhet på Svalbard.

30.03.2017

Artica Svalbard ble stiftet av Kulturdepartementet, Fritt Ord og Kulturnæringsstiftelsen SpareBank1 Nord-Norge 8. november 2016. Målet er både å styrke det kreative miljøet og næringen på Svalbard, og å øke interessen for Svalbard som reisemål. 

Trefoldig glede

Dronning Sonja hadde gleden av å foreta den offisielle åpningen av Artica Svalbard i dag. Og at det var en glede, var Dronningen helt klar på: En trefoldig glede.

Dronningen nærer en dyp fascinasjon for og kjærlighet til Svalbard, som hun har besøkt en rekke ganger gjennom 37 år.

Dronningen arbeider i verkstedet til Artica Svalbard. Foto: Olav T. Søla


Svalbard bidro også sterkt og direkte til at Dronningen ble utøvende kunstner, og Dronning Sonja fortalte hvordan hennes fotografering av formasjoner i en smeltevannsgrotte under Scott Turner breen skulle bli utgangspunktet for noen av hennes første grafiske verk.

Og dette førte igjen til at Queen Sonja Print Award (QSPA) ble til. Etableringen av et stipend for grafikere ble realiseringen av en gammel drøm for Dronningen. Salget av kunstmappene basert på grafikk av henne selv, Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl la grunnlaget for QSPA.

Hva er det med Svalbard? Lyset, isen, landskapet, stillheten, uendeligheten…!

- Det er noe med dette øyriket som er både større og mer stillferdig enn noen ord kan romme, sa Dronningen. - Mer kraftfullt. Det må kunst til for å beskrive dette. Og det er nettopp dét Stiftelsen Artica Svalbard legger til rette for med sitt Artist Residency Program.

Gjestekunstnere

Etableringen av et gjestekunstnerprogram der både norske og internasjonale kunstnere kan få et 3 - 9 måneders opphold på Svalbard, er en viktig del av Artica Svalbard. Utøvere av billedkunst, litteratur og musikk inviteres til å skape - og formidle - kunst. 

Formidlingen er viktig. Seminarer, konferanser og debatter vil utforske sammenhengene mellom kunsten og utviklingen i nord, og sette det hele i en politisk og historisk sammenheng. Formidlingen skal også bidra til å øke kulturtilbudet for fastboende - og ikke minst turister som legger reisen til Svalbard.

Queen Sonja Print Award deltar

Dronningens egen kunststiftelse, Queen Sonja Print Award (QSPA), er blant dem som har inngått avtale om samarbeid med Artica Svalbard. På samme måte som Norsk PEN, Nordnorsk Kunstmuseum og Office for Contemporary Art Norway, vil Queen Sonja Print Award bidra med kandidater til residenssordningen.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook