Hopp til hovedinnhold

Møtte skredrammede på Svalbard

To ras har gått i Longyearbyen på litt over et år. Hennes Majestet Dronningen møtte i dag med noen av dem som ble direkte berørt av skredulykkene på Svalbard i 2015 og 2017.

31.03.2017

To mennesker mistet livet og elleve hus ble totalskadd da det gikk et stort snøskred i Longyearbyen på Svalbard 19. desember 2015. Over 200 mennesker måtte evalueres.

21. februar i år gikk det et nytt snøskred fra Sukkertoppen på Svalbard som etterlot store materielle skader.

Samtaler i Svalbard kirke

Dronningen ankom Svalbard kirke på formiddagen i dag hvor hun ble møtt av prest Leif Magne Helgesen. Hun fikk først en orientering om skredfare og beredskap.

Etterpå fikk Dronning Sonja møte med rundt 30 voksne og barn fra husene som ble rammet av skred.

Berømmet samholdet

Dronningen var også på Svalbard for litt over et år siden hvor hun fikk møte med de mange frivillige og berørte etter det store skredet i 2015. Å se ødeleggelsene gjorde inntrykk, samtidig som Dronning Sonja berømmet samholdet innbyggerne i Longyearbyen viste i en vanskelig situasjon.

– Det er også en vond tid man går i møte, sa Dronningen. – Men med dette samholdet og den store viljen til å komme gjennom dette vi har sett hos dem vi har møtt, tror jeg dette går veldig bra, og at samholdet vil bli enda sterkere.

Dronningen var også innom møtet med menneskene som bor på Svalbard da hun talte under åpningen av Artica Svalbard i Longyearbyen i går:

– Også menneskene her på Svalbard er noe helt for seg selv. Her lever man med naturens luner på en måte som krever både mot og styrke. Hele samfunnet blir rammet når tragedier inntreffer. Jeg er dypt imponert over mennesker jeg har møtt her – både i sorg og i glede.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook