Hopp til hovedinnhold

Festmiddag i Operaen

I kveld ble feiringen av Deres Majesteter Kongen og Dronningens 80-årsdager rundet av med fyrverkeri etter festmiddag i Operaen.

10.05.2017

To dagers feiring er over og Kongeparet holdt en avsluttende takketale etter regjeringens middag i kveld. Men en tur på fjorden var første programpost for Kongeparet og gjestene deres i dag.

Lunsj på fjorden

I formiddag hadde Kongen og Dronningen invitert sine gjester til en tur på Oslofjorden med lunsj om bord på Kongeskipet Norge. 


Kongeskipet på vei ut fjorden med gjestene sine om bord. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix


Været var ikke det beste, men både vertskap og gjester var kledd etter forholdene. De møtte klokken 11.00 på Honnørbryggen nedenfor Oslo Rådhus hvorfra de ble fraktet ut til Kongeskipet. 


Dronning Sonja på vei ut til Kongeskipet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

 
Det lød 21 skudd fra kanonene på Akershus da Kong Harald gikk i sjaluppen for å dra ut til K/S Norge.

Kortesje ned Karl Johan

Hans Majestet Kongens Garde førte an da tiden var kommet for å reise til Operahuset. De marsjerte fra Slottet mot Operaen klokken 18.15, og fra 18.30 fulgte de kongelige gjestene fra inn- og utland etter. 

Det var flere musikalske innslag fra ulike musikkorps langs ruten, og da gjestene ankom Operaen viste dansere seg fram både utenfor og inne. De festkledde gjestene tok seg tid på løperen for å hilse frammøtt presse.


Jubilantene ankom Operaen klokken 19.00, der statsminister Erna Solberg tok i mot. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Musikk og dans

Det var 270 gjester til festmiddagen i kveld. De kom fra alle fylker, hele Norge og norsk samfunnsliv. Kultur og idrett var også godt representert.

Regjeringen hadde valgt operahuset framfor Akershus slott som arena for festmiddagen - og musikk og dans var en viktig del av opplevelsesgaven under kveldens program. Et stort antall sangere, musikere og dansere var i sving, både før og under middagen. Det var folkedans og ballett, korsang og solister, opera og tango.


Den Norske Operas Barnekor sang bursdagssangen for Kongeparet i Operaen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix


Solistkoret hadde dessuten rollen som musikalsk konferansier.

Statsministerens tale

Taler hører med ved en slik anledning, og i kveld var det to. Kveldens vertinne, statsminister Erna Solberg var først ut.


Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Som en som jobber for at folk skal stå lenger i arbeid, er Kongeparet et forbilde på en rekke måter, mente statsministeren... før hun pekte på Kongen og Dronningens roller som ambassadører: "for naturen og kulturen. For bedriftene vi skal leve av. For menneskene som bor her." 

Men også Kongeparet som et fast punkt i tilværelsen, ble løftet fram av statsministeren:

"I en verden preget av uro, konflikter og ytterliggående standpunkter representerer dere en enestående kontinuitet i samfunnet. Et fast punkt i tilværelsen. Det trenger vi. Dere bidrar til å skape et inkluderende samfunn preget av tillit, åpenhet og raushet".

Kongeparets takk

Kongen og Dronningen holdt sin tale sammen - de ønsket å takke for gaven denne kvelden. Kongeparet fortalte også om takknemlighet over meningsfulle liv og virke - og for muligheten til å kunne være seg selv. En nødvendighet.


Dronning Sonja og Kong Harald holder tale sammen i Operaen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

"Hva hadde livet vært gjennom disse 80 årene uten mulighet til selv å skape et liv og en mening i plikten, i arven og gjerningen?", spurte Kongen? "Det var nok vanskelig for min far å følge etter min høyt aktede farfar. Og det var vanskelig for meg å følge etter min folkekjære far. Men jeg fant fort ut at den eneste måten å gjøre det på, er å gjøre det på sin egen måte. Ved å være seg selv. Det gjelder for oss alle her i livet."

Dronning Sonja fortalte om en tilsvarende erfaring:
"Gjennom erfaring, tid og den generelle samfunnsutviklingen lærte jeg etter hvert at det gikk an å kombinere det å være dronning med det å være meg, å være Sonja. At det faktisk ikke gikk noen vei utenom! Jeg tror vi alle trenger å kjenne at livet henger sammen. Vi trenger et fundament, en trygghet for å kunne utvikle oss.

De takket også hverandre - for uvurderlig støtte:

"I dag takker jeg for muligheten og støtten til å fylle rollen slik det har vært riktig for meg. Dette hadde jeg ikke klart uten min hustru gjennom snart 50 år ved min side. I dag vil jeg derfor si en varm takk til Dronningen spesielt."

"Jeg ønsker i aften å sende en varm takk tilbake til Kongen – selv om han en gang kalte meg trollet! – for at han har gitt meg rom til å forme rollen på en måte som er meningsfull for meg."

Fyrverkeri til slutt

Utenfor Operaen ventet lydbilde, lys og fyrverkeri på Kongeparet og de andre gjestene. Kajakkpadlere med lys gled i formasjon inn langs operaen, og etterhvert lyste fyrverkeri opp himmelen.


Utenfor Operaen avsluttet fyrverkeri festmiddagen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix


Også på Slottsplassen ble det tent lys som overraskelse for Kongefamilien når de vendte tilbake til Slottet.

 

 

Kong Harald og Dronning Sonja holder takketale under regjeringens festmiddag i Operaen. Foto: NRK.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook