Hopp til hovedinnhold

Christian Radich 80 år

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen besøkte fullriggeren Christian Radich i ettermiddag. Kronprins Haakon er beskytter for seilskipet, som fyller 80 år i morgen.

16.05.2017

Under besøket fikk Kronprinsen en omvisning om bord på banjer og dekk av kaptein Fritjof Jungeling og skoleskipselever. Kronprinsen delte også ut attester og fagbrev til elevene etter avsluttet sesong. Det kunstneriske programmet sto Sølvguttene for.  

Til rors

Kronprinsen har også tidligere hatt anledning til å være om bord - og attpå til stå til rors på Christian Radich. Det var da fulriggeren tok Hans Majestet Kong Carl Gustaf av Sverige og Kronprinsregenten til åpningen av Kosterhavets og Ytre Hvaler nasjonalpark i 2009.

Kronprins Haakon til rors på Christian Radich. Foto: Lise Åserud, Scanpix.

Skoleskip 

Christian Radich er det fjerde i rekken av skoleskip med Oslo som hjemmehavn. Det første, som het Skoleskipet «Christiania» ble tatt i bruk som skoleskip i allerede i 1881. Christian Radich ble bygget ved Framnæs mekaniske verksted i Sandefjord i 1937. Prøveturen gikk 17. juni, og dette har siden vært regnet som skipets fødselsdag. Hensikten med skoleskip var å utdanne sjøfolk for transport og handel. Rundt århundreskiftet var seilskuter det vanlige fartøyet, og seilskuten fortsatte som skoleskiptype også senere.


Christian Radich og Statsraad Lehmkuhl på vei inn mot Fredrikstad etter deltagelse i The Tall Ships Races i 2014. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Fullriggeren drives av Stiftelsen Christian Radich, som har som formål å bevare «Christian Radich» for fremtidige generasjoner gjennom aktiv drift. Christian Radich skal primært drives som skoleskip, men kan også benyttes til andre formål, slik som seiltokt og charter, og kunne tjene som representant for sjøfartsnasjonen Norge.

Fullriggeren er kalt opp etter trelasthandler og skipsreder Simeon Christian Radich som døde uten arvinger i 1889. Han bestemte derfor at formuen han etterlot seg skulle gå til bygging av et skoleskip, og da S/S Christian Radich ble bygget i 1937 fikk skipet hans navn.

Kilde: Radich.no

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook