Hopp til hovedinnhold

Det Norske Teatret inntar Oscarshall

I morgen, fredag 19. mai, starter sommeren på kulturslottet Oscarshall. I løpet av helgen går syv ulike forestillinger av stabelen, alle i regi av Det Norske Teatret.

18.05.2017

Åtte av våre fremste kulturinstitusjoner har gitt nær 40 forestillinger med skuespill, sang, musikk og dans i anledning Kongeparets 80-årsdag. Det hele starter denne helgen, med forestillinger fra Det Norske Teatret.

Fredag 19. mai: "Frå landevegen"

Skuespiller Gjertrud Jynge synger og forteller historien om misjonen hennes tippoldefar etablerte i 1897 - en misjon som ble en sentral del av den brutale fornorskningen av taterne gjennom 100 år. Dette er en kritikerrost forestilling i skjæringspunktet mellom gode intensjoner og skremmende raseideologi.

Med: Gjertrud Jynge og Espen Leite
Fredag 19. mai klokken 19.30
Spilletid: 60 minutter
Billetter fås hos Ticketmaster
Pris: 150,-

Fredag 19. mai: "Ein midtsommarnattsdraum"

Studenter fra Det Multinorske framfører utdrag fra Shakespeares romantiske komedie "En midtsommernattsdrøm". Det Multinorske er en treårig teaterutdanning for studenter med bakgrunn utenfor Europa.

Fredag 19. mai klokken 21.30
Spilletid: 30 minutter
Forestillingen er gratis.

Fredag 19. mai: "Haugtussa"

Arne Garborgs fortelling om den synske ungjenta Veslemøy tolket av Ane Dahl Torp og fargelagt med toner fra Sjur Miljeteigs trompet. En historie om kjærlighet og lengsel, det underbevisste, om driftene og villskapen i menneskesinnet. Kritikerne har kalt forestillingen "poetisk og rå", "forunderlig vakker, sår og samtidig røff".


Ane Dahl Torp og komponist og trompetist Sjur Miljeteig framfører Haugtussa. Foto: Dag Jenssen

Med: Ane Dahl Torp og Sjur Miljeteig

Fredag 19. mai klokken 22.30
Spilletid: 60 minutter
Billetter fås hos Ticketmaster

Pris: 300,-

Lørdag 20. mai: Edda

Gudediktene i Eddakvad levde på folkemunne i lang tid før de ble skrevet ned på Island på 1200- og 1300-tallet. Sammen med Snorres framstilling har verket vært det mest sentrale i den norrøne mytologien.

Jon Fosse har gitt diktene sin personlige form og skrevet en dramatisk dialog med sterke musikalske og rytmske trekk. Det er utdrag fra denne som framføres av Det Norske Teatrets skuespillere: Paul-Ottar Haga, Tiril Heide-Steen, Svein Roger Karlsen, Marianne Krogh, Ola G. Furuseth, Eivin Nilsen Salthe, Kaia Varjord

Lørdag 20. mai klokken 15.00
Spilletid: 60 minutter
Billetter fås hos Ticketmaster

Pris: 150,-

Lørdag 20. mai: Mens Hjula står

Unn Vibeke Hols Oskar Braaten-kabaret har turnert siden premieren i 2003, og er tuftet på en livslang kjærlighet til Braaten og hans frodige, humoristiske og vemodige karakterer.


Unn Vibeke Hol synger og forteller om arbeidermiljøet på Oskar Braatens Sagene. Foto: Eigil Aasen

Forestillingen består av tekster av den folkekjære arbeiderdikteren, med sanger som hører tiden og miljøet til. Musikken er med på å skape et Sagene i miniatyr – et samfunn i "mellom flaska og Frelsesarmeen". Forestillingen balanserer hårfint mellom alvor og humor, men er sjelden uten et snev av begge.

Lørdag 20. mai klokken 17.00
Spilletid: 80 minutter
Billetter fås hos Ticketmaster

Pris: 150,-

Søndag 21. mai: Hip hop-workshop

Velkommen til beatbokse-kurs og danse-verksted! Det Norske Teatret lover musikk, heftige rytmer og pur danseglede!

Lær å danse hip hop på Oscarshall. Foto: Erlend Tårnesvik Dreiaas

Søndag 21. mai klokken 14.00
Spilletid: 45 minutter
Billetter fås hos Ticketmaster

Pris: 75,-

Søndag 21. mai: Jakob og Neikob

Jakob sier alltid JA til alt, Neikob sier alltid NEI. De bor sammen i et hus på en bakketopp. En dag møter de den lure Tjuven. Han bryr seg ikke om hva noen av dem mener, han gjør bare som han selv vil. Heldigvis finner de to på noe lurt, og det går bra til slutt denne gangen også.  


Jakob sier alltid JA og Neikob sier alltid NEI. Illustrasjon: Kari Stai

"Jakob og Neikob" handler om vennskap, og om at man av og til må utfordre seg selv. Jakob lærer at en av og til må si NEI, og Neikob lærer at man av og til må si JA – elles opplever man kanskje aldri noe nytt!

Søndag 21. mai klokken 14.30
Spilletid: 45 minutter
Billetter fås hos Ticketmaster

Pris: 150,-

Omgivelsene

Forestillingene foregår ute og/eller inne på lystslottet Oscarshall, som ligger på Bygdøy utenfor Oslo. Det lille slottet sto ferdig i 1852, på oppdrag av Kong Oscar I og hans dronning, Joséphine. Et viktig mål med byggingen var å støtte opp om norsk kunst og kunsthåndverk, og i dag framstår lystslottet som et monument over norsk kunst og kunstindustri på midten av 1800-tallet. 


Oscarshall - lystslottet på Bygdøy. Foto: Jan Haug, Det kongelige hoff

Mot dette bakteppet er det spesielt hyggelig å invitere til Sommer på kulturslottet. Oscarshall er også åpent for oppvisninger i sommersesongen.

Fullt program og billetter

Alle forestillingene er å finne som arrangement på Oscarshalls Facebookside. Der finner du oversikt over hvem som spiller hva når:

Giverne

Det er altså åtte av våre fremste kulturinstitusjoner som står bak programmet i sommer: Det Norske Teatret, Bergens Filharmoniske Orkester, Riksteatret, Den norske Opera og Ballett, Den Nationale Scene i Bergen, Nationaltheatret, Det Samiske Nasjonsalteatret - Beaivvas og Oslo Filharmoniske Orkester.

 

 

Skuespiller Gjertrud Jynge forteller om forestillingen "Frå landevegen". Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff.
Fakta

Oscarshall på Facebook

Oscarshall har sin egen side på Facebook. Her finner du informasjon om lystslottet, omvisninger, konserter, utstillinger og andre arrangementer.

Siden kan passe for den som er interessert i arkitektur, kunst, kultur og historie. 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook