Hopp til hovedinnhold

Dronningen årets festspilltaler

I dag åpnet de 65. Festspillene i Bergen med "Identitet" som sitt overgripende tema. Deres Majesteter Kongen og Dronningen var begge til stede under åpningen på Torgallmenningen.

24.05.2017

Hvem er vi, spør årets festspill. Og hvem ønsker vi å være, i møtet med kunsten, det fremmede og oss selv? 

Dronning Sonja hadde æren av å være årets festspilltaler.
- Hvem er jeg?, spurte Dronnningen.
- Dette spørsmålet har knyttet mennesker sammen fra tidenes morgen. Det forener oss på tvers av tidsepoker, landegrenser, kultur, religion, alder og kjønn. Og det er dette spørsmålet kunsten så ofte stiller – både innenfor musikk, billedkunst, litteratur, teater og dans.

"Vår livslange oppgave som menneske, er å bli det beste av oss selv. Det som betyr noe, er at vi prøver å handle etter det vi tror er rett og riktig. At vi tør å stå ved den vi er. Ellers vil vi vakle gjennom alt vi møter i livet.

Dronningen kunne også fortelle at disse festspillene er de 31. i rekken for hennes del! Første gang var i 1969, og det var Kronprinsesse Sonjas første offisielle besøk i Bergen.

Lunsj i Håkonshallen

Tradisjonen tro inviterer Bergen kommune til lunsj i Håkonshallen i anledning festspillåpningen, og ordfører Marte Mjøs Persen er vert.  Festspillenes styreleder, Magne Furuholmen, vil holde tale og Einar Selvik står for det musikalske innslaget med «Ni mødre av sol»

Åpningsforestilling i Grieghallen

I kveld vil Kongeparet få møte en rekke av Shakespeares kjente karakterer når de begge er til stede under Festspillenes åpningsforestilling. Det er Robert Wilson (regi) og Rufus Wainwright (musikk) som har tatt 25 av Shakespeares sonetter og skapt teater av dem sammen med tyske teaterkompaniet Berliner Ensemble. 

Forestillingen presenterer en moderne Shakespeare, og historiene knyttes sammen av den tyske cabaretartisten Georgette Dee. Wainwrights musikk bærer trekk av cabaret, med Kurt Weill som en stor inspirasjonskilde.

Fest og spill i to uker

Årets festspill varer fra 24. mai til 7. juni med et stort mangfold av musikk, teater, dans og utstillinger.


Kongen og Dronningen under den offisielle åpningen av Festspillene 2017. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

- La oss de neste dagene forsøke å møte hverandre med kunstens åpenhet – og utsette oss for både menneskelige og kunstneriske sjokkbølger av beste merke!, sa Dronning Sonja.

Festspillene i Bergen står under beskyttelse av Hans Majestet Kongen. 

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook