Hopp til hovedinnhold

Kronprinsen møtte shippingbransjen

Norge er en stor sjøfartsnasjon. I dag var H.K.H. Kronprins Haakon til stede på åpningen av den internasjonale shippingmessen Nor-Shipping på Lillestrøm.

30.05.2017

Sturla Henriksen i Rederiforbundet åpnet konferansen med å snakke om de tøffe tidene som bransjen har vært gjennom med svak økonomisk vekst, lave oljepriser og overkapasitet. Han pekte også på en verden hvor handel og internasjonalt samarbeid taper terreng for nasjonalisme og proteksjonisme.

Både Henriksen og neste taler ut, arbeidsminister Anniken Hauglie, pekte på de positive tendensene med ny teknologi, nye muligheter og bransjens evne til å tilpasse seg.

– Skip blir elektrifisert, som arbeidsministeren trakk frem.

Pris til grønn skipsfart

Kronprins Haakon delte ut tre priser under åpningskonferansen:

  • Energy Efficiency Award gikk til HBC Hamburg Bulk Carriers for «Venture Joy»
  • Next Generation Ship Award gikk til Color Line, Ulstein Verft og Fosen Yard for verdens største hybridskip «Color Hybrid».
  • Young Entrepreneur Award gikk til finske Tuomas Riski i Norsepower.

Mange nye utstillere

Nor-Shipping er en av verdens største shippingmesser og har vært arrangert annethvert år siden 1965. Rundt 800 utstillere deltar i år. 75 av disse er norske.

Det spesielle av året er at det er mange nye utstillere på Nor-Shipping – 70 totalt.

Etter konferanseåpningen fikk Kronprinsen, arbeidsministeren og resten av følget en omvising i messeområdet sammen med utstillingsdirektør Per Martin Tangaard. De var først innom standen til prisvinner Tuomas Riski og den norske gründeren Christine Spiten i Blueye Robotics. Hun var også nominert i kategorien Young Entrepreneur Award. Turen gikk videre til Clean Tech, Jotun, ABB og den den irske, danske, tyske og norske paviljongen.

Kronprinsen i samtale med arbeidsminister Anniken Hauglie, Sindre Sætre i ABB og Sturla Henriksen i Rederiforbundet. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

 

Kabelleggingsfartøy ble årets skip

Arbeidsminister Anniken Hauglie stod for den høytidelig overrekkelsen av prisen Ship of the Year ved avslutningen av besøket.

Årets skip ble «NKT Victoria» – Kleven Verfts byggenummer 372. Kaptein Svein Ole Sæter, Michael Hedegaard Lyng i NKT, Arne Stenersen i Salt Ship Design og Ståle Rasmussen i Kleven fikk hvert sitt innrammede diplom. Kronprinsen gratulerte vinnerne av prisen.

Det avanserte kabelleggingsfartøyet kan vise til flere nyvinninger som gjør det mulig å manøvrere på vanskelige dyp.

 

Fakta

Instagram

Kongehuset har offisiell konto på Instagram. Der kan du finne bilder fra Kongefamiliens mange oppdrag og møter med mennesker rundt om i landet vårt.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook