Hopp til hovedinnhold

Sparer samfunnet for 3,3 milliarder

Når en ungdom uten videregående skole og venner får hjelp til å skaffe seg utdanning og nettverk, spares samfunnet for 3 millioner kroner. Det viser en ny analyse utført for Kronprinsparets Fond.

31.05.2017

Det er DNV GL - tidligere Veritas - som har utviklet måleverktøyet som ble lansert i Veritas' lokaler på Lysaker i dag. Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen var til stede under lanseringen, og fikk overlevert den ferske rapporten som viser stor samfunnsnytte av arbeidet som støttes av Kronprinsparets fond.

 Anders Magnus Løken overrakte den ferske rapporten til Kronprinsparet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix


- Dette betyr mye for oss i Fondet, sa Kronprinsparet da de mottok analysen i dag. 

Kronprinsparets Fond støtter og samarbeider med prosjekter som får ungdom tilbake i skole og jobb. 

– Kronprinsparets Fond bidrar til å engasjere unge som risikerer å falle utenfor fellesskapet. Noen mangler sosial kontakt og trygge voksenpersoner, mens andre mangler motivasjon og dropper ut av skolen. Vi investerer kompetanse, kapital og nettverk i prosjekter som styrker dem, sier Irene Lystrup, daglig leder i Kronprinsparets Fond.

Effekten av arbeidet med ungdom i prosjektene i 2016 er en langsiktig besparelse for samfunnet på 3,3 milliarder kroner. 63 prosent av ungdommene har fullført videregående opplæring fem år etter prosjektperioden. Dette er 85 prosent høyere enn i en referansegruppe. 59 prosent av deltakerne er i jobb og 20 prosent i utdanning fem år etter prosjektperioden.

Nytt digitalt måleverktøy

DNV GL har utviklet et nytt digitalt måleverktøy, kalt SEMI, for å måle verdien av slike prosjekter. SEMI samler data gjennom web-baserte spørreskjemaer og gir en oversiktlig presentasjon av informasjonen. Målet er at SEMI skal bli et verktøy for sosiale entreprenører.

– Dette nye verktøyet hjelper oss å se hva som virker, slik at vi kan vi gjøre en enda bedre jobb for ungdom framover. Samtidig viser det oss den økonomiske verdien av prosjektene, sier Irene Lystrup.


Irene Lystrup fra Kronprinsparets fond forteller om viktigheten av å forebygge. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix.

– Vi må fortsatt lytte til de gode historiene om enkeltmennesker. Men nå har vi laget et rammeverk som viser at det er mulig å måle. Vihåper dette vil være til nytte for mange sosiale entreprenører, sier sjefsrådgiver Anders Magnus Løken i DNV GL.

Tall og selvopplevd effekt

Målingen er gjennomført i prosjektene UngInvest AIB, VIBRO, Pøbelprosjektet, Kjør for livet og Trivselsleder, til sammen 1151 ungdommer. Analysen tar for seg både prissatte og ikke-prissatte effekter. Ungdommene selv kommer også til orde med sin opplevelse av å delta i prosjektene.

Analysen gir både Fondet og prosjektene god styringsinformasjon og et godt beslutningsgrunnlag for videre arbeid.

DNV GL har vært en av hovedsamarbeidspartnerne til Kronprinsparets Fond siden 2011.


Kilde: Kronprinsparets fond.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook