Hopp til hovedinnhold

Litteraturtoget hjem til Sørlandet

For fjerde gang fyller Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen Litteraturtoget med forfattere og gode bøker. Denne gangen går reisen hjem.

07.06.2017

I formiddag forlot Litteraturtoget Asker stasjon. Endestasjonen er Kristiansand der Kronprinsessen skal besøke sin gamle skole, Kristiansand Katedralskole på Gimle. Siden reisen denne gangen går mellom Kronprinsessens to hjem, ble det utgangspunktet for årets tema: Hjem.

"Jeg reiser fra ett hjem til et annet. Fra Asker til Kristiansand. På veien skal vi møte forfattere som på forskjellig vis har skrevet om dette temaet. Og ikke minst skal vi få reflektere rundt hva det er som skaper et hjem, hvor og hva det er for hver og en av oss – og hvordan det påvirker oss som mennesker.

Med seg på toget har Kronprinsessen flere forfattere og det ligger til rette for flere flotte bokbad de neste dagene.

Kronprinsessen ankommer dagens åpning på Asker bibliotek. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix.

Toget har også en egen bibliotekvogn som er full av gode bøker plukket ut av Deichmanske bibliotek i Oslo. Bibliotekvognen er åpen for alle som vil bla i bøkene og kanskje bli kjent med nye forfattere (se faktaboks for sted og tid). Om bord finner du også Kronprinsessens egen bokhylle med noen av hennes egne favoritter fra bokhyllene på Skaugum.

Frå Asker til Eden

Åpningen av Litteraturtoget 2017 var lagt til biblioteket i Asker, med mulighet for å bli bedre kjent med Hulda og Arne Garborg og miljøet rundt de to - den såkalte Askerkretsen.

Ekteparets hjem - Labråten - ligger i Asker, ikke langt fra Skaugum. Det ble et samlingssted for intellektuelle og kulturpolitisk engasjerte mennesker. Slikt blir det bok av, og i 2014 utga Alfred Fidjestøl boken «Frå Asker til Eden» om ekteparet Garborg og Askerkretsen."

 "Dei var hypokondriske og tuberkuløse, gjekk ut og inn av galehus og sanatorium, krangla og plaga og elska kvarandre. Dei visste ikkje alltid kva dei skulle, dei hugsa ikkje alltid kva dei hadde gjort, men dei enda opp med å endre Noreg for alltid.

Kronprinsessen siterte: Dei var hypokondriske og tuberkuløse, gjekk ut og inn av galehus og sanatorium, krangla og plaga og elska kvarandre. Dei visste ikkje alltid kva dei skulle, dei hugsa ikkje alltid kva dei hadde gjort, men dei enda opp med å endre Noreg for alltid.

Kronprinsessen og publikum på Asker bibliotek fikk høre forfatteren Alfred Fidjestøl fortelle om Hulda og Arne Garborg og Askerkretsen. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix.


Det ble et interessant møte med ekteparet og hjemmet de skapte. Et hjem, ikke bare for mennesker, men for ideer. I dag er Labråten en del av Asker Museum. 

Neste stopp, Bø

Maja Lunde opplever stor suksess med sin bok «Bienes historie». Boken er solgt til mer enn 20 land verden over, og ligger høyt på listene - blant annet i Tyskland. Lunde hadde flere barnebøker bak seg da hun debuterte som voksenbokforfatter i 2015.

I Bø bibliotek ble hemmeligheten suksessen selvsagt ett av temaene i samtalen mellom Lunde og Kronprinsessen, før de to gravde seg dypere ned i bienes historie. Boken skildrer menneskenes første spede forsøk på å holde bier, via dagens industrielle landbruk, til en fremtid hvor biene er døde. Klimautfordringene ble også en stor del av samtalen mellom Kronprinsessen og Lunde.


Kronprinsessen hadde med seg honning fra biene i Slottsparken som gave til forfatteren. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix.

Parkbibliotek

På vei tilbake til stasjonen fikk Kronprinsessen muligheten til å åpne et eget parkbibliotek i sentrum av Bø. Evjudalen friluftspark får sitt eget lille bibliotek, direkte inspirert av sommerbiblioteket i Slottsparken. Kronprinsesse Mette-Marit åpnet biblioteket ved å sette en utgave av nettopp «Bienes historie» inn i de spesiallagede bokkassene. 


Kronprinsessen plasserte "Bienes historie" i det nye parkbiblioteket. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix.


Videre til Gjerstad

I kveld ankommer Litteraturtoget Gjerstad stasjon. Der blir det bokbad i biblioteket, med Oddbjørn Johannessen som bademester. Han møter sørlandsforfatterne Gunstein Bakke og Mirjam Kristensen til samtale.

 

 

Fakta

Hvor er bibliotekvognen?

Lyst til å kikke litt i Kronprinsessens bokhylle - kanskje bli kjent med nye forfattere? Bibliotekvogna er åpen for publikum på flere stasjoner underveis:

Onsdag 7. juni

  • Bø 14.00 – 16.00
  • Gjerstad 18.05-19.30

Fredag 9. juni

  • Vennesla 12.10 – 14.00
  • Kristiansand 14.40- 1530

 

Fakta

Forfattere på Litteraturtoget

En rekke forfattere og diktere har deltatt på Litteraturtoget:

2019:
Jonas Kinge Bergland
Nina Brochmann
Lars Saabye Christensen
Ellen Støkken Dahl
Janne Stigen Drangsholt
Erlend Loe 
Maja Lunde
Siri Pettersen
Zeshan Shakar 
Arne Svingen
Bjørn Vatne

2018:

Tiril Broch Aakre
Jostein Gaarder
Alf van der Hagen
Monica Isakstuen
Zeshan Shakar
Dag Solstad
Carl Frode Tiller
Helge Torvund

2017:
Alfred Fidjestøl
Maja Lunde
Gunstein Bakke
Mirjam Kristensen
Svein Ellingsen
Wenche Mühleisen
Marie Aubert
Gaute Heivoll
Bjarte Breiteig

2016:
Jonas Hassen Khemiri
Agnes Ravatn
Kim Friele og hennes biograf Ola Hegmo
Lars Saabye Christensen
Geir Gulliksen 

2015:
Roy Jacobsen

Helga Flatland
Tore Renberg
Harald Rosenløw Eeg
Ruth Lillegraven
Invild H. Rishøi
Maria Navarro Skaranger
Ida Hegazi Høyer

Knut Hoen (kritiker)
Kaja Skjerven Mollerin (kritiker)

NSB legger til rette for litteraturtog med Kongevognen for 5. gang. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook