Hopp til hovedinnhold

Holbergprisen til britisk Kant-forsker

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen overrakte i dag Holbergprisen til den britiske filosofen Onora O’Neill. Hun får prisen for sitt innflytelsesrike arbeid innen moralsk og politisk filosofi.

08.06.2017

Baronesse Onora O’Neill er særlig kjent for sitt arbeid med Kants tenkning, bioetikk, menneskerettigheter, tillit og kommunikasjonsetikk.

Prisen er på 4,5 millioner kroner og tildeles for fremragende forskning innen fagfeltene humaniora, samfunnsvitenskap, juss og teologi.

- Innflytelse på offentligheten

Overrekkelsen skjedde under en høytidelige seremoni i Universitetsaulaen i Bergen. Prisvinneren møtte Kronprins Haakon i audiens i forkant av prisutdelingen.

«Hennes tidlige forskning forandret vår forståelse av Kant» og «O’Neill har hatt en enorm innflytelse på offentligheten, både i Storbritannia og internasjonalt», heter det blant annet i Holbergkomiteens begrunnelse.


Holbergprisen ble overrakt under en høytidelig seremoni ved Universitetet i Bergen. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix.

I sin takketale knyttet O’Neill Kants moralfilosofi til vår tids kommunikasjonsetiske utfordringer:

–  Hvordan kan vi i denne nye situasjonen beskytte privatliv og demokratiske aktiviteter fra aktører som bruker spredning av innhold som våpen? Det er fristende å tro at vi allerede har gode løsninger på nye utfordringer, bare fordi vi fra før har mestret overgangen til det skrevne og det trykte ord. Men er det slik? Her bør kanskje filosofer og andre trå varsomt – men kanhende må vi også være modige.

Nils Klim-pris til norsk samfunnsøkonom

Under seremonien i Universitetsaulaen delte kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ut Nils Klim-prisen til samfunnsøkonomen Katrine Vellesen Løken ved Universitetet i Bergen. Hun får prisen for sin forskning på de nordiske velferdsstatene, særlig innen områdene arbeids-, helse- og familieøkonomi.

Vellesen Løken ble Norges yngste kvinnelige økonomiprofessor i 2014, da hun var 31 år gammel.

Nils Klim-prisen deles ut årlig til en nordisk forsker under 35 år for fremdragende bidrag innen samme fagfelt som Holbergprisen dekker. Den er på 300 000 kroner.

 

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook