Hopp til hovedinnhold

Jubileumsreise i innlandet

I 2016 foretok Kongeparet en jubileumsreise med Kongeskipet langs kysten fra Tromsø til Kristiansand. I dag overtok Skibladner. Kongeparet er på Jubileumsreise i Hedmark og Oppland.

11.06.2017

Det startet på Domkirkeodden i Hamar i formiddag. Der var den årlige middelalderfestivalen i full gang da Deres Majesteter Kongen og Dronningen ankom, noe som satte klart preg på ferden opp mot Hamardomen. Både gjøglere og "riddere" var å se langs veien, og utenfor Domen ventet modeller i gamle, rekonstruerte brudekjoler.

Domkirkeruinene 

Gamle Hamar domkirke ble påbegynt i 1152 og sto ferdig rundt 1200. I dag står bare ruinen tilbake, men de er vernet og beskyttet av et enestående, prisbelønnet vernebygg i glass og stål. Vernebygget har bidratt til å gjøre kirkeruinen til et populært sted for både konserter og begivenheter som bryllup og barnedåp. 


Kongen og Dronningen i Hamardomen. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix.

 
I Domen fikk Kongen og Dronningen høre både historie og gregoriansk sang fra sin guide, Kristin Skjønsberg.

Så seilte de på Mjøsa

Fra Hamardomen bar det med hest og vogn til Skibladnerbrygga. Langs veien kunne de beundre historiske tablåer med tema fra Middelalderfestivalen og høre middelaldersang og barnekor. Det ble også møte med en pilegrim på vandring langs strandpromenaden. I stupetårnet hadde flammeblåsere tatt plass. De ga Kongen og Dronningen en ordentlig oppvisning i det de passerte.

Kongeparet benytter Skibladner på reisen. Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff. Stillbilde: Heiko Junge, NTB scanpix


Så la Skibladner fra kai med Kongeparet om bord og kurs for Tingnes brygge i Ringsaker.

Skibladner

Hjuldamperen Skibladner sies å være verdens eldste hjuldamper i fortsatt drift. Hun startet sin ferd 2. august 1856, og har gått i rute gjennom Eidsvoll og Lillehammer siden. Oplandandske Dampskibsselskap ble opprettet gjennom en folkeaksjon i 1854 for å drive dampskipstrafikk på Mjøsa, og dette selskapet eier og driver Skibladner den dag i dag. Nå er det i første rekke turistene som benytter seg av muligheten for å se Mjøsregionen fra sjøsiden. Omlag 20 000 hvert år. I dag var det Kong Harald og Dronning Sonja som fikk reise med "svanen".

En smak av Ringsaker

På Tingnes brygge ventet en folkefest med "Smaken av Ringsaker" som tema. Og Kongeparet fikk en smak av hva kommunen har å by på - både hva gjelder mat og kultur. Tre vertinner bar fram hver sin kurv med henholdsvis brød, poteter og fisk, og hver smak ble behørig ble presentert for Kongen og Dronningen.


Kongeparet tok plass på den nye skulpturbenken "Åretak". Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.

Kongeparet fikk også avduke av et helt nytt kunstverk: skulpturbenken åretak av Peder Istad. Kunstverket er en gave fra kommunen til innbyggere og besøkende på Nes og symboliserer både  båttrafikken som kontaktskaper mellom bygdene rundt Mjøsa og det å "ta i et tak" for hverandre - vi sitter alle i samme båt, og den har plass til alle.

Svanesjøen på Kapp

Kulturskolen og andre lokale krefter hadde "vrimledag" på Østre Toten i dag, og det var stor aktivitet da Kongeparet kom til Kapp brygge. Unge ballettdansere tok i mot gjestene med intet mindre enn "Svanesjøen" da "Mjøsas hvite svane" la til kai.

Kongeparet fikk også oppleve sceneprogram med Knut Anders Sørum band og innslag fra sommershowet "Urbane Totninger". Kommunen la vekt på å vise Kongen og Dronningen kommunens humoristiske tradisjoner, og det var liten tvil om at de to statte pris på innslagene.


Kongeparet hygger seg med underholdningen på Kapp. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix.

 
Toten janitsjar fulgte Kongeparet utover brygga da Skibladner la fra kai på nytt og satte kursen for Gjøvik. 

Bursdagssang på Gjøvik

Flere tusen barn og voksne sang bursdagssangen for Kongen og Dronningen på Gjøvik. Det var fest på Skibladnerbrygga, og innbyggere som - i likhet med Kongeparet - er født i 1937 var spesielt invitert på kakefest. 

Gjøvik bød også på konsert for Kongeparet. Sinfonietta Innlandet framførte verk fra Griegs Holberg-suite koreografert av danseren Kyrre Texnæs, mens barn og unge fra Gjøvik kunst- og kulturskole bød på korsang.


Flott bursdagssang på Gjøvik. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix.

Og mens feiringen fortsatte med kaker og is på kaia i Gjøvik, gikk Kongeparet på nytt om bord i Skibladner for dagens siste etappe: nordover til Lillehammer.

Mot Lillehammer

Kong Harald og Dronning Sonja er ventet til Skibladnerbrygga på Lillehammer klokken 19.10 i kveld. Der venter et musikalsk program på Kongeparet, som dagens siste innslag.


Avreise fra Gjøvik. Nå setter Kongeparet kursen for Lillehammer. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix.


I morgen står Høgfjellsscena i Nord-Fron for tur!

 

 

 

 

 

 

 

Kongeparet startet sin jubileumsreise på Hamar. Der satte den pågående middelalderfestivalen et klart preg på besøket. Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff. Stillbilde: Heiko Junge, NTB scanpix

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook