Hopp til hovedinnhold

Hagefest på Maihaugen

I dag kunne Deres Majesteter Kongen og Dronningen ønske velkommen til hagefest på Maihaugen. Tre hundre hedmarkinger og tre hundre opplendinger sto på gjestelisten.

13.06.2017

Deres Kongelige Høyheter Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit var også til stede i ettermiddag. Ellers var det ordførerne i de to fylkene som gjennom Fylkesmannen hadde kommet med forslag om hvem som skulle inviteres.


Kongen hilser på en av gjestene sine, Marie Storødegård (83) fra Heidal. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix.

Kong Harald ønsket gjestene velkommen - gjester fra en region som betyr mye for Kongeparet - og for landet som helhet:

- Det er ikke bare i våre liv at Innlandet betyr mye, sa Kongen. For hele landet nyter godt av deres rike bidrag innen landbruk, næringsliv og kultur. Vi oppsøker naturen og skiløypene i Jotunheimen og på Trysil. På skolen lærer vi om Pillar-Guri, Peer Gynt og birkebeinerne. Ja, noen kongsemner tar til og med merket i skiløypa fra Rena til Lillehammer. Oppland har huset alle våre tre nobelvinnere i litteratur.

"Det er de grunnleggende, enkle tingene i livet som betyr noe. God helse. Et trygt hjem. Å være sammen med dem vi er glade i. Vi i Norge er heldige – de fleste opplever dette. Det vekker en plikt til å tenke på dem som ikke gjør det (...) Vårt ønske for landet vårt er at vi sammen kan leve gode liv – i tillit, fellesskap og raushet. 

 Kongen løftet også fram viktige verdier i samfunnet vårt:

- Det er de grunnleggende, enkle tingene i livet som betyr noe. God helse. Et trygt hjem. Å være sammen med dem vi er glade i. Vi i Norge er heldige – de fleste opplever dette. Det vekker en plikt til å tenke på dem som ikke gjør det (...) Vårt ønske for landet vårt er at vi sammen kan leve gode liv – i tillit, fellesskap og raushet. 

Med dette avsluttet Kong Harald velkomsttalen, og programmet for ettermiddagen forstatte. På menyen sto fingermat og alkoholfritt drikke, flere taler og underholdning.


Det ble bursdagssang for Kongen på Maihaugen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Maihaugen

Kongeparet kjenner Maihaugen godt, og besøker Jørstad ofte. Det store friluftsmuseet på Lillehammer rommer 200 bygninger - og det inkluderer huset der Dronning Sonja vokste opp. Et faktum Kong Harald ikke unnlot å kommentere i talen sin i dag:

"De fleste av oss flytter jo hjemmefra i ganske ung alder. Men Dronningen er nok den eneste jeg kjenner hvor barndomshjemmet faktisk flyttet etter henne!

- Dronningen har jo til og med sitt barndomshjem fra Tuengen allé her: De fleste av oss flytter jo hjemmefra i ganske ung alder. Men Dronningen er nok den eneste jeg kjenner hvor barndomshjemmet faktisk flyttet etter henne!

250 skoleelever bidro

Landet trenger unge med yrkesfaglig utdanning. I 2016 startet derfor Kongehuset og Det kongelige hoff et prosjekt for å løfte fram yrkesfag gjennom samarbeid ved lokale arrangementer. 250 elever fra 13 videregående skoler i Hedmark og Oppland har vært med i forberedelsene og gjennomføringen av hageselskapet i dag.


Kronprins Haakon forsyne seg av fingermaten. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix


De har bidratt med alt fra mat og dekorering til kunstneriske innslag underveis. De er til stor hjelp samtidig som de får erfaringer de kan ta med seg videre. 

 Kongeparet avslutter innlandsreisen i morgen, onsdag, i Nord-Odal og Kongsvinger.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook