Hopp til hovedinnhold

Avsluttet i Kongsvinger

Kongeparet avsluttet sin jubileumsreise i Hedmark og Oppland med besøk til Nord-Odal og Kongsvinger. Det ble både bedriftsbesøk, kvinnemuseum og kulturprogram på reisens siste dag.

14.06.2017

I Nord-Odal fikk Deres Majesteter Kongen og Dronningen høre om det gode arbeidet som gjøres for lærlinger og ungdom ved bedriften Mapei AS. Mange fra lokalsamfunnet hadde også møtt opp for å hilse på Kongeparet. 


Kongeparet fikk både blomster og tegninger da de kom til Mapei. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.

Løfter fram yrkesfag

Mapei leverer lim, fugemasser og kjemiske produkter til byggebransjen, og er en av verdens største aktører på sitt felt. Hvert år tar de inn nye lærlinger. De unge gis muligheter innenfor laboratoriefag, produksjonsteknikk, logistikk, kontor- og administrasjon og industrimekanikerfag. 

Bedriften har også et nært samarbeid med videregående skoler for å motivere for realfag og yrkesfag, og deler ut stipend til lokal ungdom som velger utdanning innen kjemi eller byggfag. Hvert år får de også med seg tiendeklassinger fra alle regionens ungdomsskoler i den årvisse kunnskapskonkurransen "Matteknekker'.

Kongen og Dronningen fikk også besøke også laboratoriet ved Mapei, der det forskes på økologisk bærekraftige produkter og produkter spesielt tilpasset nordiske forhold. Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen besøkte også Mapei nylig - da i form av selskapets stand på den store tunell-kongressen som åpnet i Bergen for få dager siden. 

Avsluttet i Kongsvinger

I Kongsvinger finner vi Kvinnemuseet. Over tre etasjer forteller museet historien fra kvinneperspektiv. I disse dager står en egen utstilling om bysbarnet Dagny Juel spesielt sentralt, i anledning 150-årsjubileet for hennes fødsel. Kongeparets besøk i Kongsvinger startet her, med omvisning i utstillingen om forfatteren, kunstneren og bohemen Dagny Juels liv. Dronning Sonja kom tilbake til besøket senere på dagen, da hun talte på festningen.

"Vi bør alltid søke etter de andre stemmene og lytte til dem. Stemmene til dem som sjelden blir hørt. De kan gi oss ny innsikt og berike våre liv!

- Kvinnemuseets intensjon er nettopp å la de andre stemmene, kvinnene, få fortelle historien, sa Dronningen. - Både vår felles historie og deres egne spennende personlige fortellinger. Vi bør alltid søke etter de andre stemmene og lytte til dem. Stemmene til dem som sjelden blir hørt. De kan gi oss ny innsikt og berike våre liv!

Avsluttet på Kongsvinger festning

Kongsvinger festning var reisens siste stopp. Her kunne Kongeparet glede seg over et kulturprogram med Popkoret og Kompaniet, med barn og ungdom som både sang og danset for Kongen og Dronningen.


Barn fra byens barnehager sang og danset for Kongeparet. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.

Etter fire flotte dager på reise i Innlandet var det tid for å takke for denne gangen. Det var Dronningen som rundet av besøket med en takketale på vegne av seg og Kong Harald. Det har vært en reise gjennom åtte kommuner med mange fine opplevelser og menneskemøter.

"Ved avslutningen av denne flotte reisen vil jeg takke hver og en av dere for at dere har bidratt til å gi Kongen og meg minnerike opplevelser i gave disse dagene. Og jeg vil takke dere for det hver og en av dere gjør for at vi sammen skal kunne skape det samfunnet vi ønsker å være en del av. For samfunnet skapes hver dag – av hver og en av oss.

 
- Ved avslutningen av denne flotte reisen vil jeg takke hver og en av dere for at dere har bidratt til å gi Kongen og meg minnerike opplevelser i gave disse dagene. Og jeg vil takke dere for det hver og en av dere gjør for at vi sammen skal kunne skape det samfunnet vi ønsker å være en del av. For samfunnet skapes hver dag – av hver og en av oss.

 Dronning Sonja taler på Kongsvinger festning. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.

 

Dronningen avsluttet med diktet "Vennskap" av hedmarkingen Hans Børli:

Noe av det fineste jeg har sett
på stien vestover gjennom livet
er de skogmilde åsrendenes
blå vennskap med himmelen.

Ja, stor trøst er det for
en sliten fotgjenger
å se landet løfte
sitt gropete ansikt
i avdagsskjæret,
se den gylne solfallshøgda
tett og tillitsfullt risset
i kveldshimmelens klare ro.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook