Hopp til hovedinnhold

En vandring 5 000 år tilbake i tid

Kronprinsparet besøkte Skara Brae på sin andre dag på Orknøyene - en forhistorisk bosetning som av mange regnes som det viktigste førhistoriske funnstedet i Europa.

17.06.2017

Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen kom til Skara Brae i formiddag. Der fikk de bli med på en reise som går 5 000 år tilbake i tid. Sammen med De stående steiner ved Stenness og steinsettingen Brodgar fikk Skara Brae plass på UNESCOs verdensarvliste i 1999. 

Funnet i 1850

Under en vinterstorm i 1850 flerret vind og høy sjø gresset av en haug kalt Skerrabra. Da uværet la seg, hadde det avdekket omrisset av en rekke steinbygninger. Undersøkelser ble satt i gang, men det var ikke før i 1924 at utgravningene skjøt fart for alvor. 

Skara Brae regnes blant de aller viktigste førhistoriske funnene i Europa. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Det er anslått at husklyngen ble reist omkring 3180 før Kristus, og var hjem for mellom 50 og 100 personer. De åtte husene er bemerkelsesverdig godt bevart, den svært høye alderen tatt i betraktning. Sanddynene omkring bidro til å bevare husene.

 Det var dårlig vær som førte til funnet av Skara Brae, og helt godt var det ikke i dag heller ... Foto: Lise Åserud, NTB scanpix. 

Forandringer i klimaet, med kaldere og våtere vær kan være årsaken til at bosetningen ble forlatt rundt 2500 år før Kristus.

Avsluttet besøket

Kronprinsparet avsluttet besøket sitt til Orknøyene med lunsj på Orkney Brewery. Lokal mat og drikke blir en stadig viktigere del av den voksende turistindustrien. På dette bryggeriet har de spesialisert seg på håndbrygget ale etter gammel oppskrift og tradisjonelle metoder. 

Etter et avsluttende møte med pressen, satte Kronprinsen og Kronprinsessen kurs for Kirkwall og reisen hjem.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook