Hopp til hovedinnhold

KunstStallen er åpen

I dag kunne Hennes Majestet Dronningen erklære Dronning Sonja KunstStall for åpnet - åtte måneder etter at Hans Majestet overrasket henne med Slottets stall som bursdagspresang.

04.07.2017

Endelig er dagen kommet!
Slik startet Dronningen sin tale i dag. Det har vært en intens periode fram mot åpningen, og Dronningen innrømmet at hun hadde tvilt på om alt skulle bli ferdig tide til åpning i dag, på selve 80-årsdagen. 

- Veien frem til i dag har vært intens, og resultatene overstiger alt jeg kunne forestille meg! Ja se bare selv! Er ikke dere også imponert? At det går an å få dette ut av en stall?

"Velkommen til Dronning Mauds verden!
Velkommen til denne unike grafikkmønstringen!
Velkommen til Oslos nye kunstarena – i hjertet av hovedstaden!


Kong Harald overrasket Dronningen med å gi henne denne stallen i gave. Formålet var også bestemt: Her skulle Dronning Sonja KunstStall ligge. I dag var det blitt en realitet. 


Kongeparet kan ønske sine gjester velkommen til åpning av Dronning Sonja KunstStall. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix.

Men det er flere gaver i gaven. Før Dronningen inntok talerstolen og åpnet det hele, presenterte to sentrale givere sine gaver.

Dronning Mauds album

En fotoinstallasjon med bilder av Dronning Maud - dels foran, dels bak kameraet - er regjeringens gave til Dronningens 80-årsdag. Statsminister Erna Solberg overrakte gaven i dag, og kunne med den ønske Dronning Maud tilbake til stallen hun var så glad i og satte slikt sterkt preg på.

Et lite glimt fra installasjonen. Hvert "kapittel" innledes med et av Dronning Mauds antrekk. Gjengitt med tillatelse fra Nasjonalmuseet.


Dronning Maud var både en ivrig rytter og en ivrig fotograf - en interesse dagens dronning i høyeste grad deler. Installasjonen er laget av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i samarbeid med De kongelige samlinger og Tellart.

Norske grafikere

Den andre store gaven besøkende til KunstStallen kan glede seg over, er den store samlingen med grafiske arbeider som utgjør åpningsutstillingen. 


Hele den flotte gaven på 164 grafiske verk har fått plass i åpningsutstillingen. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

Styrelederen i Norske Grafikere, Magne Vangsnes, overrakte gaven "fra alle oss som elsker lukta av trykksverte". Som en takk for Dronningens innsats til beste for norsk kunst generelt, og grafikk i særdeleshet, har grafikerne gitt denne kunstgaven. Hele 164 verk har det blitt - en omfattende og variert samling der de fleste grafiske teknikker og uttrykk er representert.

Den kongelige stall

Men det er også et viktig, tredje moment ved utstillingene, og det er stallen selv. Dronning Maud satte sitt preg på Den kongelige stall da den ble oppgradert etter modell fra stallene ved Buckingham Palace mellom 1908 og 1911. Interiørene fra hennes tid har blitt restaurert, og hestenes spiltau, komplett med hver enkelt hests navn, er stadig å se i galleriet. De tilpasninger som er gjort i overgangen til kunstarena, er utført i samråd med Riksantikvaren.


Interiør fra Dronning Mauds tid er en viktig del av KunstStallen. Foto: Jan Haug, Det kongelige hoff.

Slottets omvisningsleder Nina Høye fortalte om stallens historie under åpningen i dag. 

Videre feiring

Fola, fola blakken - framført av Nils Bech - avsluttet åpningen av KunstStallen, og gjestene bega seg ut i Slottsparken der det var duket for piknik i det grønne. Bordplasseringen ble ordnet etter loddtrekning - der loddet man trakk var en stein påskrevet en av de mange toppene Dronningen har besteget på sine mange fjellturer. En topp for hvert bord.

I kveld fortsetter feiringen for venner og familie på Bygdø Kongsgård. 

 

Fakta

Åpningstider KunstStallen 2024

 • Fra 16. februar til 23. juni:
  Åpent torsdag til søndag 11.00–17.00

 • Fra 24. juni til 18. august:
  Åpent hver dag 11.00-17.00

 • Fra 19. august til 15. desember:
  Åpent torsdag til søndag 11.00–17.00

 • Julestengt
 • Fra 2. januar til 19. januar 2025
  Åpent torsdag til søndag 11.00–17.00

Avvikende åpningstider

Midtstallen er et lite lokale og holder derfor stengt i periodene der en utstilling tas ned og en ny settes opp. Det hender også at vi må stenge på grunn av lukkede arrangementer. Endringer i åpningstidene finner du på Facebook og her på Kongehuset.no 

Dronningen i Dronning Sonja KunstStall under monteringen av første utstilling. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook