Hopp til hovedinnhold

Dronningen fikk konsert i gave

Dronning Sonja KunstStall ble innviet som konsertarena i kveld. Konserten var Oslo Kammermusikkfestivals gave i anledning Hennes Majestet Dronning Sonjas 80-årsdag.

22.08.2017

Dronningen har vært festivalens beskytter siden 1995 og dette var bakgrunnen for at Oslo Kammermusikkfestival ville gi Dronningen en konsert i gave. Gaven delte hun med publikum som hadde møtt opp for å få med seg den første konserten i Slottets nye arena for kunst- og kulturopplevelser.

Festival med stort spenn 

Hvert år fyller festivalen konsertarenaer i hovedstaden, og både tradisjonelle og mer uvanlige scener er i bruk. Oslo Kammermusikkfestival ble startet i 1989 og var den første kammermusikkfestivalen som ble etablert i Norge. Arve Tellefsen er initiativtaker og kunstnerisk leder sammen med Håvard Gimse.


Festivalens initiativtaker Arve Tellefsen taler til Dronningen, som har vært festivalens høye beskytter siden 1995. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Festivalen har som mål å presentere musikk med spenn fra middelalderen til vår egen tid. I kveld kunne publikum glede seg over både filmmusikk, folkemusikk og klassiske kammermusikkverk fremført av Elisabeth Leonskaja, Mari Eriksmoen, Knut Buen, Birgitta Oftestad, Nikita Khnykin - i tillegg til initiativtakerne selv, Gimse og Tellefsen.

Det har i alle år også vært et mål for festivalen å ta byens kulturhistoriske perler i bruk, noe de har fått til ved en rekke anledninger. Derfor var det på sin plass at Oslo Kammermusikkfestival var de første som fikk holde konsert i den nyåpnede stallen.

Gammel stall – ny kulturarena

Dronning Sonja KunstStall ligger i Slottets gamle stallbygninger, og er en del av Slottet som ikke var tilgjengelig for publikum tidligere. Selve lokalet var en gave til Hennes Majestet fra Hans Majestet Kongen. 

I anledning Dronning Sonjas 80-årsdag gikk norske grafikere sammen og donerte verk. Dette har blitt til en omfattende og variert samling, hvor de fleste grafiske teknikker og uttrykk er representert. De 164 verkene danner åpningsutstillingen i Dronning Sonja KunstStall. I KunstStallen vises også en fotoinstallasjon basert på Dronning Mauds fotografier. Installasjonen var en gave fra regjeringen i anledning Kongeparets 80-årsdager.

Så langt denne sommeren har om lag 15 000 mennesker besøkt stallen og grafikkustillingen som nå fyller de høye veggene.


Omlag 15 000 har benyttet anledningen til å besøke Dronning Sonja KunstStall i sommer. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

Allerede 26. august holdes en ny konsert i KunstStallen. Da inviterer Oslo Kammermusikkfestival til konsert med Oslo Strykekvartett, med Stravinskys verk Peter og ulven på programmet.

 

 

Fakta

Arrangementer i KunstStallen 

Dronning Sonja KunstStall har sin egen side på Facebook. Her vil du finne nærmere informasjon om utstillinger og arrangementer i Dronning Sonja KunstStall.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook