Hopp til hovedinnhold

Markerte samisk bygningsvern

Et stort arbeid med å registrere eldre samiske bygninger er sluttført. I dag var H.K.H. Kronprinsregenten til stede da avslutningen av prosjektet ble markert på Gállogieddi i Evenes.

29.08.2017

Sametinget har samarbeidet med Riksantikvaren og Klima- og miljødepartementet om dette prosjektet siden 2011. Målet har vært å skaffe oversikt over fredede samiske bygninger i Norge, og omlag 800 bygninger har blitt registrert. Både sametingspresident Vibeke Larsen, klima- og miljøminister Vidar Helgesen og riksantikvar Jørn Holme deltok ved avslutningen i dag.

Registreringene bidrar til å synliggjøre samisk kultur og identitet både lokalt og nasjonalt. Kronprinsregenten talte under markeringen, og takket deltakerne for den store innsatsen.

"Gállogieddi markerer avslutningen av et stort og viktig arbeid for å ta vare på vår samiske kulturhistorie". 

- Gállogieddi markerer avslutningen av et stort og viktig arbeid for å ta vare på vår samiske kulturhistorie. Sametinget, Riksantikvaren og Klima- og miljødepartementet har i samarbeid identifisert og registrert samiske bygninger bygget før 1925. En stor innsats er blitt lagt ned i arbeidet med å dokumentere samisk tilstedeværelse og samisk historie – fra Tana i nord til Røros i sør, sa Kronprins Haakon.

Deler av arrangementet ble sendt direkte på Kongehusets Facebookside.

Etter lunsj i museets gamme, fikk Kronprins Haakon møte tre unge guider som viste ham omkring i deler av museet. Deretter bar det videre til Borri i Skånland.

Kulturvern i praksis

I Borri pågår arbeidet for fullt med å restaurere en samisk løe fra omkring 1850. Kronprins Haakon fikk høre om løas historie, såvel som et innblikk i håndverksteknikkene som benyttes i arbeidet med restaureringen. Kronprinsregenten fikk også selv forsøke seg som håndverker. 

Gállogieddi samisk friluftsmuseum

Gállogieddi er et friluftsmuseum bygget rundt et typisk markesamisk gårdstun. Gården ligger helt oppunder fjellet med en fantastisk utsikt over nabobygdene og Ofotfjorden, og den første faste bosettingen her fant sted mot slutten av 1700-tallet.  


Kronprinsregenten fikk blomster av Sølve (5 år) og Sofie (5 år) da han kom til Gállogieddi. Foto: Marianne Hagen, Det kongelige hoff

Gállogieddi åpnet som museum i 1990, og består i dag av gamme, tradisjonell buestangslavvo, våningshus, fjøsbygning, eldhus, stabbur, skjeltersjå, jordkjeller og en samling av gamle gjenstander og redskaper.

Her finnes også en utstilling av tradisjonelt samisk håndverk og en merket kultursti med markesamiske kulturminner er tilknyttet museet. 

Kilde: http://www.vardobaiki.no 

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook