Hopp til hovedinnhold

VM i gatefotball midt i Oslo

Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen åpnet Homeless World Cup - Verdensmesterskapet i gatefotball for bostedsløse - med avspark på Rådhusplassen i dag. Norge - Chile var første kamp.

29.08.2017

I løpet av de åtte hektiske dagene mesterskapet varer, skal det spilles over 450 kamper på Rådhusplassen. Det er den 15. gangen Homeless World Cup arrangeres, og over 500 spillere fra mer enn 50 nasjoner fordelt på 70 lag er i Oslo for å spille om VM-tittelen.

Spillereglene

Alt ligger til rette for åtte dager med fotballfest og mange gode opplevelser både på og utenfor fotballbanen.  


Deltakerne gikk i parade fra Oslo S og inn til åpningen på Rådhusplassen. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix.

Lagene kan ha maks fire spillere på banen, tre utespillere og én keeper. Keeperen kan ikke score mål og kan ikke gå ut av «penalty area». Det er ikke lov å spille ballen tilbake til keeper. Det må alltid være 1 spiller igjen på motsatt banehalvdel når laget er i forsvar.  Det spilles derfor 3 mot 2 i angrep.

Avspark

Kronprinsesse Mette-Marit fikk æren av å ta avsparket i dagens første kamp, der Norges damelag møtte Chile.


Avspark! Foto: Heiko Junge, NTB scanpix


Norges herrelag møtte Brasil i sin åpningskamp senere på dagen. Nasjonalsangene setter en høytidelig ramme for kampene.


Unik organisasjon

Homeless World Cup Foundation er en unik veldedighetsorganisasjon som bruker fotball for å inspirere mennesker som er hjemløse til å forandre sine liv , og samtidig forandre den allmenne oppfatningen av det å være bostedsløs. For å fokusere på de bostedsløses utfordringer arrangerer organisasjonen og deres mange samarbeidspartnere hvert år en internasjonal fotballturnering. Deltakerne er hjemløse menn og kvinner - Homeless World Cup.


Engasjement på tribunen, der Kronprinsessen hadde tatt plass sammen med Mel Young, grunnlegger av Homeless World Cup. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Frelsesarmeen norsk partner

I Norge er det Frelsesarmeen som er samarbeidspartner og ansvarlig for Norges landslag. Det første Homeless World Cup ble arrangert i Graz i Østerrike i 2003, men Norge deltok for første gang i 2005. Det arrangeres også Norgesmesterskap og det er lokale serier i hele landet, med tilbud om faste treninger.

Målgruppen er hjemløse, rusavhengige, og andre marginaliserte grupper. Målet er å skape positiv vekst i spillernes liv gjennom fysisk aktivitet og sosiale samlinger. Frelsesarmeen har gatefotballag i Fredrikstad, Bergen, Oslo, Trondheim, Stavanger, Tønsberg, Kongsvinger, Larvik, Birkeland, Mandal, Stord og Vennesla. Tilbudet skal også startes opp i Vadsø og Harstad i løpet av kort tid. Andre organisasjoner har også gatefotballag.Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook