Hopp til hovedinnhold

Dronning Sonja fikk Trysil-Knutprisen

Hennes Majestet Dronningen er den første kvinnelige vinneren av Trysil-Knutprisen. Prisen gis til personer "som viser veg og som inspirerer andre til å tørre, ville og kunne".

31.08.2017

Dronningen var selv til stede og mottok prisen under et arrangement i Fladhagenparken i Innbygda – kommunesenteret i Trysil. Det er tiende år på rad at prisen deles ut.

Komitéleder og fylkesmann Sigbjørn Johnsen overrakte Trysil-Knutstatuetten, som er laget av kunstneren Skule Waksvik. Samtidig sa han noen ord om hvorfor priskomiteen har valgt å gi Dronning Sonja årets Trysil-Knutpris.

I talen trakk han særlig fram Dronningens tålmodighet og diskresjon i tiden før hun fikk gifte seg med daværende Kronprins Harald, og jobben hun har gjort for likestilling og modernisering av Kongehuset. Han vektla også hvordan Dronning Sonja henter styrke i naturen.


Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Dronningen sa seg stolt - både over selve tildelingen og over å få være den første kvinnen som mottar prisen. - Jeg håper det vil komme mange etter meg, sa Dronning Sonja.

Under prisutdelingen kom den myteomspunne skiløperen Trysil-Knut selv på besøk i Einar Hyllvangs skikkelse. Hyllvang jobber som lærer ved Trysil videregående skole.

I Trysil-Knuts ånd

I statuttene for prisen heter det:

Trysil-Knut er et nasjonalt symbol på mot og evne til å mestre utfordringer. Han sprengte grenser med sine østerdalsski, stadig høyere, raskere og lengre. Trysil-Knut ble et ideal – norsk ungdom skulle stå støtt som Trysil-Knut. Vi vil forvalte arven fra Trysil-Knut ved å hedre folk i Norge som har gjort de store bragdene med styrke, mot og engasjement. Vi vil løfte fram idealer for norsk ungdom, de som viser veg og som inspirerer andre til å tørre, ville og kunne.

Møtte unge kunstnere

På vei inn til lunsj på Trysil hotell møtte Dronningen med fire trysilungdommer som var med i fylkesfinalen av ungdommens kulturmønstring. Jørgen Kjellaas Bryn og Hanna Nordnes Bekken maler, Amalie Ørbak tegner og Eline Gundersen Ås har laget en kjole av avispapir.


Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Prisutdelingen skjer samtidig med oppstarten av årets elgfestival i Trysil og over tusen mennesker var til stede i Fladhagenparken da prisen ble delt ut.

 

Fakta

Tidligere vinnere av Trysil-Knutprisen

De tidligere vinnerne er: 

2016: Erling Neby​
2015: Nils Arne Eggen
2014: Jørn Lyseggen
2013: Even Kvien
2012: Olav Thon
2011: Petter Northug
2010: Aksel Lund Svindal
2009: Dagfinn Enerly
2008: Gunnar Sønsteby

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook