Hopp til hovedinnhold

Kjell Nupen Memorial Grant 2017

Kjell Nupen Memorial Grant deles ut 5. september hvert annet år. I kveld kunne Hennes Majestet Dronningen annonsere årets tildeling under et arrangement i Dronning Sonja KunstStall. 

05.09.2017

Alle de nordiske landene var representert blant de nominerte, og juryen har vurdert 36 kandidater av gjennomgående høy kvalitet.

Kjell Nupen Memorial Grant overrekkes i år til den norske kunstneren Julie Ebbing (f. 1985). 

Juryens vurdering

Juryen begrunner sitt valg med at kunstneren fortolker en tradisjonell grafisk teknikk og gir den et moderne og aktuelt uttrykk. Selv om kunstneren er nyutdannet, oppfattes prosjektene hennes som modne og gjennomførte.

Tresnittet er kjernen i Ebbings praksis. Denne teknikken blandes med installasjon, skulptur, maleri, tegning, tekstil, broderi, collage, funnede objekter, performance og tekst. I Ebbings arbeider tilføres tresnittet en rå energi. Innenfor et gitt rammeverk evner hun å utnytte treets egenart samtidig som hun stadig skaper nye sammenhenger.

Ebbing bringer kunsthistorien inn i sitt kunstnerskap, og arbeidene inneholder både politiske og sosiale kommentarer. Selv sier hun at måten hun benytter seg av tresnittet befinner seg et sted mellom håndverk og hærverk. Ebbings kunstneriske praksis er aktuell, og samtidig nyskapende i relasjon til mediet og tematikken.


Verk av Julie Ebbing. Foto: Niklas Lello

Kriterier for tildeling

Kjell Nupen Memorial Grant deles ut 5. september annethvert år på den avdøde Kjell Nupens bursdag. Stipendiet tildeles en nordisk kunstner som er under utdanning, eller nettopp har avsluttet sin utdanning, og som aktivt bruker grafikk som et viktig uttrykksmiddel innenfor sitt kunstnerskap.

Stipendiet er et samarbeid med mestertrykker Bill Goldston ved Universal Limited Art Editions (ULAE) og juryen består av styret i Queen Sonja Print Award. Kunstnerne blir nominert av de større kunstutdanningsinstitusjonene eller grafikkorganisasjonene i sine respektive land. 

Utdanningsopphold

Stipendiet består av et 10-dagers utdanningsopphold ved det anerkjente grafikkverkstedet Universal Limited Art Editions (ULAE) på Long Island i New York, samt kr. 50.000,- for å dekke reise- og materialutgifter.

Takketale

Dronningen leste opp juryens begrunnelse og overrakte Julie Ebbing et diplom og et grafisk verk av Kjell Nupen under kveldens arrangement i KunstStallen. Prisvinneren benyttet anledningen til å takke Dronningen, resten av styret i Queen Sonja Print Award og Bill Goldston i New York.

– Jeg sender en tanke til Kjell Nupen. Jeg vil også takke Kunsthøgskolen for å ha nominert meg og for å lage en fantastisk grobunn for kunst. Tusen takk til alle for å ha troen på kunsten. Det trenger man. Det betyr veldig, veldig mye for meg. Tusen takk!

 

Queen Sonja Print Award gratulerer Julie Ebbing med Kjell Nupen Memorial Grant 2017.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook