Fredrikstad by 450 år
Det ble avfyrt kongesalutt og 21 skudd fra Gamlebyens kanoner i Fredrikstad da Hans Majestet Kongen ankom torget og jubileumsfeiring i formiddag.
Fredrikstad har en rik historie og er Nord-Europas best bevarte festningsby. Den regnes også som Norges første renessanseby.
På torget i Gamlebyen ventet Oscar Maktabi og Ellinor Grotle Odenbratt, elever ved Cicignon skole, med blomster til Kongen.
Feståpning på Gamlebyen torg
Flere hundre mennesker hadde møtt opp på torget for å feire byen sin og åpningen av Frederikfesten. Gamlebyen i Fredrikstad er ikke bare godt bevart. Det er et levende gatemiljø langs brosteinene med kafeer, gallerier og butikker.
Små og store venter på at Kongen skal komme. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix
Ordfører Jon-Ivar Nygård holdt jubileumstale, 25 barnehagebarn sang den nyskrevne jubileumssangen «Hurra for byen» og Rune Halvorsen fra Kringkastingsorkesteret fremførte slagverkfanfaren «OS» sammen med Tomas Nilsson fra slagverksensemblet SISU.
En krokusløk for hver innbygger
Kong Harald la ned blomster ved statuen av Kong Frederik II, byens grunnlegger, som står midt på torget. Statuen er laget av billedhuggeren Vilhelm Rasmussen og ble avduket for 100 år siden.
Kong Frederik var konge av Danmark-Norge i perioden 1559-88. I 1567 grunnla han Fredrikstad, som dermed ble den første norske byen oppkalt etter en konge.
Ragnar Dahl fortalte Kongen om krokustradisjonen i Fredrikstad. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Det bor 80 000 mennesker i Fredrikstad, og hvert år settes like mange krokusløker som antall innbyggere. Etter blomsternedleggelsen ledsaget ordføreren Kongen bort til barna som så utførte denne symbolske og tradisjonelle handlingen.
Kong Frederik IVs Tambourafdeling ledsaget Kong Harald til lunsj i Kommandørboligen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Rom med historisk sus
Kongens besøk i Fredrikstad ble avsluttet med lunsj i Spisesalen i Kommandantgården. Det var også i dette rommet Mossekonvensjonen ble signert og endelig godkjent – ratifisert – av Kronprins Karl Johan av Sverige 15. august 1814.
Konvensjonen gjorde slutt på krigen mellom Norge og Sverige, og den formet grunnlaget for unionen mellom de to landene.
Aktuelle saker

Den samiske arven
I Hattfjelldal, Aarborte på sørsamisk, ble Deres Majesteter Kongen og Dronningen ønsket velkommen av barn og unge som sang og snakket på sørsamisk og norsk. I denne kommunen på Helgeland har samisk og norsk kultur eksistert side om side i generasjoner.

– Godt å være i Nord-Norge igjen
Deres Majesteter Kongen og Dronningen innledet i dag fylkesturen i Nordland. – Vi puster så fritt her i nord – hvor det er så mye hav, fjell og himmel. Og helt spesielt mange hyggelige mennesker, sa Kong Harald, som holdt turens første tale.