Hopp til hovedinnhold

Besøkte Bybonden i Oslo

Over 100 barn og voksne dyrker grønnsaker, urter og korn på en byseter ved Operaen i Oslo. I dag kom H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit på besøk til Losæter og bybonde Andreas Capjon.

15.09.2017

Seteren mellom luftetårnene i Bjørvika viser muligheter og åpner øynene for hvor det er mulig å dyrke mat. ­

– Jeg er veldig glad i god mat og veldig glad i grønnsaker som jeg kan hente rett opp. Jeg har en liten kjøkkenhage selv også, og nå har jeg fått masse tips til hva jeg kan ha i den annet enn grønnkål, sa Kronprinsessen i et pressemøte etter besøket.

– Det er et flott tiltak som sier litt om byen vår og om hvilke muligheter vi har til å skape et raust, varmt og godt samfunn. Samtidig setter det fokus på at barn og unge som vokser opp i et bymiljø lærer seg hvor maten vår kommer fra.

Kronprinsessen besøker Bybonden i Oslo. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

 

Kunst og urbant jordbruk

Kronprinsessen ble ønsket velkommen til det grønne byrommet av Oslos ordfører Marianne Borgen, Anne Beate Hovind i Bjørvika Utvikling, Astrid Solberg i Norges Bondelag og bybonde Andreas Capjon.

Bybonden er ansatt av Norges Bondelag og jobber på Losæter i et samarbeid med Bjørvika Utvikling. Han er opptatt av økologisk mat i byen og deler kunnskap om dette til små og store.

Losæter inngår i Slow Space, et kunstprogram for de offentlige rommene i Bjørvika.

Brødbaking og innhøsting

På Losæter ligger et skulpturelt bakehus for dem som brenner for gamle håndverkstradisjoner. Kronprinsesse Mette-Marit fikk prøve seg som brødbaker under kyndig veiledning av sjefsbaker Emmanuel Rang.

Etterpå ble det en rundtur på «sætra» hvor Kronprinsessen, ordføreren og bybonden smakte på alt fra sukkererter til mais og hvor squash, purreløk og andre grønnsaker ble samler sammen i en kurv som Kronprinsessen skulle få med seg hjem til Skaugum.

Kronprinsessen smaker årets mais rett fra åkeren på Losæter. Foto: Mariam Butt, NTB scanpix

 

Små og store bybønder

Det er mange grupper av barn og voksne som er aktive på Losæter, og Kronprinsessen fikk møte med yngre personer med demens fra Villa Enerhaugen. De var i full sving med å lage urtekrydder da Kronprinsesse Mette-Marit kom for å hilse på.

100 parseller dyrkes av privatpersoner, og leder for Herligheten parsellkollektiv, Kjersti Kanestrøm Lie, viste fram hva som ble dyrket i de forskjellige kassene. Ungdomsorganisasjonen til Utviklingsfondet, Spire, har en stor hage på Losæter og fortalte om sitt fokus på Nordic Superfoods.

Besøket ble avsluttet sammen med fire barn fra Sørenga barnehage som hjalp ordfører Marianne Borgen med å ta opp jordskokk som hun plantet sammen med dem i fjor. Barnehagen er ofte på besøk på Losæter hvor de tar lunsjen sin, hilser på hønene og lærer om hvor maten kommer fra.

Barna fra Sørenga barnehage er ofte på Losæter. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook