Hopp til hovedinnhold

Avduking i Stortinget

Stortingets gave til Kongeparets 80-årsdager var et maleri av Kong Olav Vs edsavleggelse i 1958. I dag ble maleriet avduket i Stortingets vandrehall, med både Kongepar og Kronprinspar til stede.

18.09.2017

Deres Majesteter Kongen og Dronningen ble ønsket velkommen av stortingspresident Olemic Thommessen, som både talte og avduket maleriet. Kunstneren Kira Wager var også til stede, og kunne selv fortelle om arbeidet med kunstverket. 


Maleriet i Stortinget er en parallell til maleriet Kongeparet fikk overrakt til sine 80-årsdager. Det ble avduket under en enkel seremoni i Stortingets vandrehall. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Wager fikk oppdraget med maleriet i konurranse med fem andre kunstnere. I sin anbefaling la juryen vekt på kvaliteter som Wagers kunstneriske metode, portrettlikheten, og at maleriet passer godt inn i den øvrige samlingen. Det at maleriet gir tydelige referanser til 1958 i vår tids formspråk var også med på å overbevise juryen.

Maleriet

Maleriet viser Kong Olav V s edsavleggelse i Stortinget i 1958. Kong Olav ble Norges konge ved Kong Haakons død 21. september 1957, men Stortinget var ikke samlet den høsten. Derfor ble eden først nedlagt skriftlig i statsråd, og deretter gjentatt ved Stortingets åpning den 20. januar 1958. 

Kunstner Kira Wager taler under avdukingen av "Kong Olav Vs edsavleggelse for Stortinget". Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Konkurransen omfattet også et parallellverk, og det er dette maleriet som ble avduket i dag. Det skal henge i Stortinget sammen med Harald Dals maleri av Kong Haakons edsavleggelse i 1905 og Anne Vistvens maleri av Kong Haralds edsavleggelse i 1991. 

Overrekkelsen

Kongeparet fikk overrakt sitt maleri under feiringen av 80-årsdagene i mai. Da var stortingspresidenten på Slottet og overrakte gaven.

 
Stortingspresidenten overrakte Kongeparets gave på Slottet under feiringen av 80-årsdagene i mai. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook