Hopp til hovedinnhold

Videre til Grong og Namsos

Kronprinsparet avsluttet første dag av fylkesturen i Nord-Trøndelag med stor konsert i trønderrockens hovedstad, Namsos. Men først var det åpning av flott, nytt kulturhus i Grong.

20.09.2017

Etter å ha startet dagen i Høylandet og Namsskogan, reiste Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen videre til Grong og Namsos. Der ventet nye kulturopplevelser.

Nytt kulturhus i Grong

I Grong fikk Kronprinsparet anledning til å ta del i den offisielle åpningen av kommunens nye kulturhus, Kuben. 

Kronprinsesse Mette-Marit holdt åpningstalen, og pekte på den store bredden dette huset rammer:
- Gjennom å tenke annerledes om gammelt og nytt, gjennom å kombinere ulike behov, ønsker og muligheter, har dere skapt rom for kunst, teater og musikk, film og litteratur, idrett og læring; på ett og samme sted.

Inne i biblioteket i hjertet av Kuben samlet barnehagebarna seg om Kronprinsparet. Det var tid for lesestund. Både Kronprinsen og Kronprinsessen leste høyt for de små.

Kronprinsparet leste høyt fra Kari Stais bok om Jakob, som sier "ja" til alt, og Neikob som alltid sier "nei". Foto: Berit Roald, NTB scanpix.


Til slutt gikk turen til konsertsalen "Symfoni Namsen". Der fikk Kronprinsparet se forestillingen "Farger i Grong" som markerer at Grong har blitt en flerkulturell kommune. Kronprinsessen roste innbyggerne for varmen unge flyktninger har blitt møtt med.

"Jeg vil i dag rose dere spesielt for den innsatsen dere har lagt ned, både frivillige og ansatte, for å møte mindreårige flyktninger med åpne armer. Det sier mye om deres varme væremåte."

Rock City - Namsos

I Namsos startet Kronprinsparet besøket i "Verdensrommet" - Åge Alexandersens gamle garasje. Garasjen er å finne på museet Rock City, komplett med møbler, CD'er og annet inventar, og symboliserer starten på det hele: Det var her trønderrocken ble født.

Så var det duket for konsert i NTE Arena og en praktisk innføring i tematikken. Namsos og Trøndelag har fostret mange kjente band og soloartister, og i kveld fikk Kronprinsparet møte mange av dem.

 

Namsos kommune streamet det hele direkte over Facebook.

DDE dro det hele i gang med "By'n æ bor i" - ispedd toner fra "Ja vi elsker". Kronprins Haakon overtok scenen før konserten fortsatte. - Vi er i trønderrockens storstue, konstaterte Kronprinsen. - Begrepet ble født i 1972, og musikkstilen representerte noe nytt på norsk. Musikken kom kanskje utenfra, men tekstene kom innenfra, og de ble sunget på trøndersk.

"Musikkstilen representerte noe nytt på norsk. Musikken kom kanskje utenfra, men tekstene kom innenfra, og de ble sunget på trøndersk."

Konserten som fulgte viste både bredde, fortid og framtid for trønderrocken. Namsos-jenta Amanda Kamara overtok scenen etter Kronprins Haakon, fulgt av Grannes og Trøndergospel, film med historisk Prudence og enda flere artister. 

DDE startet konserten, og de avsluttet den også - med et populært utvalg fra sine låter.

Reisen fortsetter...

I morgen fortsetter fylkesturen. Da går reisen til Fosnes og Flatanger.

Du kan se flere bilder fra Fylkesturen i fotoalbumet som er tilgjengelig via lenkelisten.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook