Hopp til hovedinnhold

I Olav Duuns rike

"Så godt kan eit menneske vera at det blir vakkert av det". Kronprinsparet besøkte barndomsheimen til vår store forfatter Olav Duun i Fosnes kommune i dag.

21.09.2017

Det er andre dag av Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessens fylkestur i Nord-Trøndelag. Etter en hektisk gårsdag i Høylandet, Namsskogan, Grong og Namsos, står nye opplevelser på programmet i dag.

Startet i Fosnes

Kronprinsparet bruker Kongeskipet på fylkesturen og i dag morges la skipets sjalupp til ved Seierstad i Fosnes kommune.

På flerbrukshuset Fyret

Aller først gikk turen til Fyret flerbrukshus, der 1. og 2. klassinger fra kulturskolens samspillgruppe opptrådte med sang og spill, lek og rytme i foajeen. Inne i biblioteket satte Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit seg ned med en gruppe barn fra Jøa barnehage. De så på bøker sammen, og Kronprinsparet fikk de høre litt om hvordan barna har det i barnehagen sin, og om ting de liker å gjøre.

På besøk i biblioteket i Fyret kulturhus. Foto: Berit Roald, NTB scanpix

I flerbukshallen var større barn i gang med ballspill. Ungdom fra 10. trinn fortalte om flerbrukshuset og aktivitetene som foregår her. Selve huset er et energiøkonomisk bygg, og det finnes både basseng og skytebane her. 

Olav Duuns barndomsheim

En av våre største diktere kom fra Fosnes. Olav Duuns barndomsheim ligger her på Øver-Dun, og  åpnet for publikum i 2011. Da Kronprinsparet kom hit i dag, var "Olav Duun selv" på tunet. Det var Vidar Strøm Tingstad som gestaltet dikteren som 25 år gammel forfatterspire, midt i valget om å følge sin drøm om å bli forfatter eller oppfylle forventningen om å bli gårdbruker.

 

Forfatter eller gårdbruker? Den unge Olav Duun lider valgets kvaler. Foto: Berit Roald, NTB scanpix.

Etter en omvisning i barndomsheimen var det flere kulturinnslag på tunet. Ungdom fra Olav Duun videregående skole tolket Duun, og trommegruppa fra kulturskolen viste sine kunster. 

Kronprinsesse Mette-Marit talte om den store dikteren på tunet på Øver-Dun.
Som alle store diktere skrev Olav Duun om de store spørsmålene i livet. Det er små mennesker i møte med de store maktene, og han skrev verdenslitteratur med utgangspunkt i en liten plass på Trøndelagskysten.

«Så godt kan eit menneske vera at det blir vakkert av det.»

- Olav Duun er blitt kalt kjærlighetens dikter. Han skriver om de store tingene i livet. Og han skriver med godhet til dem som faller utenfor. Om de syke, ulykkelige, om de som ikke helt passer inn. Og så skriver han om de rause, de uselviske, de med stor omsorg, sa Kronprinsessen, før hun avsluttet med Duuns egne ord: "Så godt kan eit menneske vera at det blir vakkert av det."

Kaffe på kaia

På kaia, på butikken på Seierstad, ligger Kafé Paradis. Kafeen er et viktig samlingspunkt i bygda, ikke minst for den eldre garde. Noen av stamgjestene var da også invitert i dag, da Kronprinsparet fikk lunsj i Paradis før Kongeskipet måtte seile videre.

Reisen går videre...

Flatanger var neste stopp på Kronprinsparets reise. Det kan du snart lese om via lenkelisten. Der finner du også lenke til fotoalbumet med mange bilder fra Fylkesturen. 

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook