Avsluttet i "Trondheims kjøkkenhage"
Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen avsluttet sin fylkestur i Nord-Trøndelag i dag. Det gjorde de i Frosta kommune, som har satset stort på grønnsaker og urter.
Den store grønnsaksproduksjonen i Frosta har lange tradisjoner. Munker kom hit på 1200-tallet og anla klosteret på Tautra. Deres kjøkkenhage med mange, og kanskje langveisfarende, grønnsaker og urter var kanskje den første i området.
I dag er det nonnekloster på Tautra, og hit gikk Kronprinsparets første besøk i dag.
Tautra Mariakloster
Nonneklosteret ble etablert i 1999, ikke langt fra ruinene av det gamle munkeklosteret. De holdt til i provisoriske bygninger før grunnsteinen til et nytt kloster ble lagt ned av Hennes Majestet Dronningen i 2003.
Kronprinsen og Kronprinsessen ble tatt i mot av nest-priorinne Sheryl Frances Chen og vist inn i kirkerommet der de overvar nonnenes sang og bønn. Senere ble det samtale om livet i klosteret - og besøk til såpefabrikken. Klosteret livnærer seg gjennom produksjon av såpe, krem og balsam for salg.
De velduftende såpene fra Tautra Mariakloster er velkjente. Foto: Berit Roald, NTB scanpix.
- Det var en sterk opplevelse å besøke Tautra i dag, sa Kronprinsessen i talen sin senere på dagen. I våre dager er det godt å komme et sted og møte en sånn ro, glede og vennlig åpenhet som det Mariaklosteret og søstrene inviterte til.
"I våre dager er det godt å komme et sted og møte en sånn ro, glede og vennlig åpenhet som det Mariaklosteret og søstrene inviterte til."
På samme måte som de opprinnelige munkene på Tautra, dyrker nonnene også grønnsaker og urter i klosterets hage. Viken gartneri er blant dem som har latt seg inspirere av klosterhagen, og dette var neste punkt på programmet.
Bruk - ikke kast
Familiebedriften Viken Gartneri eies og drives av Ragnhild og Jonas Viken. Det første drivhuset ble bygget i 1998 og i dag har gartneriet 12 ansatte. De satser spesielt på urter og salater, og benytter ingen kjemiske plantevernmidler eller sprøytemidler i produksjonen.
Kronprinsparet fikk se nærmere på produksjonen i veksthusene, og dertil forsøke seg ved salatpakkemaskinen.
Kronprinsessen fikk prøve seg på salatpakking på Viken Gartneri. Foto: Berit Roald, NTB scanpix
Det vanket også smaksprøver fra gartneriets satsning på gjenbruk av grønnsaker. Det handler om hindre matsvinn ved å finne måter å bruke grønnsaker på som ikke er egnet for salg - i stedet for å kaste dem. I samarbeid med blant annet "Grønt folk", havner grønnsaker som er "feilvare" - fordi de kanskje er for små, for store eller for skjeve - i produkter der formen ikke spiller noen rolle. Som i supper, gryter og wok-er.
Avskjed på Valberg slektsgård
Reisens siste arrangement fant sted på Valgberg slektsgård. Her var det både taler og flotte kulturinnslag med lokale krefter. Og ikke minst var det natursti. 4H kokte bålkaffe og skoleelever deltok på ulike poster med mange oppfinnsomme aktiviteter. Her ble det konkurrert i både øksekast og støvlekast, gulrotstabling og løkstrømpepakking.
Blindtesting av grønnsaker var en av postene på naturstien. Foto: Berit Roald, NTB scanpix
Kronprinsparet tok seg en runde på området, og fikk prøve seg på både grønnsaks-quiz, blindtest av grønnsaker.
Tusen takk for oss
Kronprinsesse Mette-Marit holdt reisens siste tale på Valgberg.
- Vi har hatt veldig fine dager her i Nord-Trøndelag, og nå skal vi snart sette kursen sørover. Det har gledet oss stort å se hvor mye som skapes her i fylket – både innenfor havbruk, innovasjon og teknologi. Men også har vi blitt rørt av hvor mye dere gjør for å ta vare på hverandre, og ikke minst på naturen. Under besøket har vi fått oppleve gode eksempler på noe av det jeg tror er viktigst for vår felles framtid, sa Kronprinsessen, og trakk særlig fram tre momenter:
- Hva skal vi leve av i årene som kommer? Norge som havnasjon har et stort potensiale. Besøket i Flatanger bekrefter at Norge er verdensledende innen havbruksteknologi.
- Vi må forvalte ressursene våre på en bærekraftig måte. Frosta er et godt forbilde innenfor mat.
- Vi mennesker må møte hverandre med varme og med respekt.
- Det har vi opplevd mange gode eksempler på under turen vår her i Nord-Trøndelag, sa Kronprinsesse Mette-Marit.
Det er viktig å erkjenne at vi dypest sett er til for hverandre.
- Tusen takk for oss, og tusen takk for at dere har tatt så godt imot oss!
Aktuelle saker
Markerte verdensdagen for psykisk helse
Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit besøkte i går Rådet for psykisk helse i anledning verdensdagen for psykisk helse. I dag besøkte Kronprinsparet Nic Waals Institutt i Oslo, Norges første barne- og ungdomspsykiatriske poliklinikk.
Besøkte Synagogen i Oslo
– Lidelsene som følger av terror og krig i Midtøsten berører og bekymrer oss. Her hjemme rammes alle som har familie og venner i Israel, Palestina og Libanon hardt.