Hopp til hovedinnhold

Stor beredskapsøvelse utenfor Langesund

Heldigvis var det bare en øvelse da alarmen gikk hos Kystverket. H.K.H. Kronprinsen fulgte den største olje- og kjemikalievernøvelsen i norsk historie på nært hold i dag.

26.09.2017

Kystverket leder øvelsen Scope 2017 som varer fra 25. til 27. september. Verstefallshendelsen det skal øves på involverer fartøy, personell og utstyr fra store deler av Europa. Rundt 600 deltakere fra en rekke land er med, og i tillegg deltar 18 fartøy og 11 mindre båter i øvelsen de neste dagene. 

Øvelsen er den største i sitt slag som noen sinne er gjennomført i Norge, og er omfattende også i internasjonal målestokk. Alvorlige hendelser som allerede har inntruffet og økende skipstrafikk langs norskekysten er bakgrunnen for øvelsen.

Lokal erfaring

Øvelsen finner sted i og utenfor Langesund i Telemark i dag. Lokale mannskaper som var i sving etter at Full City havarerte i 2009 deltar i øvelsen med verdifull erfaring. Full City gikk på grunn utenfor Langesund med 1120 tonn tungolje om bord, og begynte straks å lekke.

Nå spilles den dyrekjøpte kunnskapen inn i den internasjonale øvelsen. 

Kronprins Haakon og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen med mannskap på Kystverkets båt OV Utvær. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Scenariet

Sammen med samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen ble Kronprinsen i dag først med ut på sjøen med KV Bergen for å se scenariet på nært hold:
Den tenkte situasjonen er at en stor kjemikalietanker kolliderer med en produkttanker og at dette fører til store utslipp av kjemikalier og olje nær kysten. Utslippene er større enn det Norge noen gang har måttet håndtere, og våre naboland og Tyskland/EU trer hjelpende til.

Under øvelsen ble Kronprinsen og statsråden orientert av beredskapsdirektør Johan Marius Ly. 330-skvadronen deltok sammen med en spesialgruppe fra brannvesenet, som demonstrerte innsats på skip. 

Spesialtrente brannmannskap fra Oslo og Bergen fires ned i det svenske kystvaktskipet "KBV 003 Karlskrona” fra redningshelikopteret til Skvadron 330. Foto: Kystverket / Audun Braastad

Oljevernberedskap på tvers

KV Bergen gikk senere til Smietangen hvor man skiper ut utstyr for oljevernberedskap. Her lå også oljevernfartøyet Utvær til kai. Turen gikk deretter til Krogshavn hvor Kronprinsen fikk en orientering om Full City-ulykken fra Bamble Brannvesen og Kystverket. 

Gjennom dagen fikk Kronprins Haakon på en realistisk og interessant måte demonstrert norsk beredskapsstyrke mot akutt forurensing i arbeid på alle nivåer, fra aksjonsledelse i Kystverket til den kommunale innsatsen.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook