Hopp til hovedinnhold

Ildsjeler invitert til Slottet

I dag var eldre ildsjeler samlet på Slottet. De var invitert av Deres Majesteter Kongen og Dronningen for å hedre den store frivillige innsatsen som gjøres - ikke minst av aktive eldre.

17.10.2017

Prinsesse Astrid, fru Ferner er også til stede under arrangementet som kalles "Afternoon Tea", og som har utviklet seg til å bli en fin tradisjon ved Det kongelige slott.

For gjestene startet besøket med en omvisning i noen av Slottets viktigste rom, før alle ble ønsket velkommen av Kong Harald, Dronning Sonja og Prinsesse Astrid i Lille festsal. Herfra gikk alle videre inn i Store festsal der bordene var dekket.

Feirer ildsjelene

På sine besøk rundt i landet møter Kongefamilien mange frivillige og ser den store betydningen av innsatsen de legger ned - både for lokalsamfunnene og menneskene i nærmiljøet. De siste årene har derfor Kongen og Dronningen valgt å invitere grupper av eldre ildsjeler til Slottet for å hedre dem og arbeidet de gjør.


Hver enkelt gjest ønskes velkommen. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Gjestene kommer fra alle landsdeler og viser sitt engasjement på mange ulike områder i samfunnet. Noen vier seg til sosialt arbeid, noen engasjerer seg for idrett eller ulike kulturtilbud, mens andre driver kunnskapsformidling i historielag og undervisning. Felles for dem alle er at de holder seg i aktivitet og har valgt å bruke tiden sin til glede for andre.

Kong Harald holdt velkomsttale og senere holdt to av gjestene innlegg der de fortalte selskapet om sine engasjement. Det var Kåre Haug (77) fra Akershus og Oddveig Lauve (81) fra Aust-Agder som delte sine erfaringer på denne måten. Det var også musikalske innslag underveis med Wenche Myhre og pianist Anders Eljas.

Dronningen rundet det hele av og ønsket gjestene vel hjem.

Historien bak Afternoon Tea

Skikken med Afternoon Tea kom til Slottet i Oslo med Kong Haralds bestemor, den engelskfødte Dronning Maud. Da skulle det sandwicher, scones og te på bordet. Men tradisjonen har røtter helt tilbake til 1840. Det sies det var den syvende hertuginnen av Bedford som følte seg litt sulten da det fremdeles var lenge til kveldens middag. Hun fikk ideen om - i all hemmelighet - å få servert te, brød og smør – og en liten kake som dessert.

Til slutt ble hun oppdaget - og det viste seg at det var flere som kunne tenke seg et lite teselskap om ettermiddagen. Afternoon Tea ble etablert som en fin anledning for litt hygge, med god mat og lett konversasjon.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook