Hopp til hovedinnhold

Veien tilbake

Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit åpnet landets første tilbakeføringssenter i Oslo i dag. Her får tidligere straffedømte hjelp til å finne tilbake til samfunnet.

18.10.2017

Nettverk etter soning er et tilbud fra Røde Kors til tidligere straffedømte som er på vei tilbake til et nytt liv. Kronprinsessen er Røde Kors' beskytter, og holdt åpningstalen i dag. 

- Ingen kan begynne livet sitt på nytt, sa Kronprinsessen. - Vi har ikke noe annet valg enn å gå det i møte med alt vi er, alt vi har opplevd, med alle våre erfaringer. Denne bagasjen kan føles tung og belastende. Og den kan være til hinder. Det kommer bare helt an på hvordan man blir møtt. Får man aksept, er det lettere å leve med erfaringen sin. Vi trenger at noen ser – og sier at det er greit, at du er god nok som du er, med alt du bærer med deg. Ja at det til og med kan være en ressurs!

Det nye senteret har hele 1 000 kvadratmeter til rådighet og har både sykkelverksted og kafé. Kafé Tandem gir mulighet for å lære baristafaget - samtidig som den er en tilbud for alle i nærmiljøet som har lyst på en kopp kaffe. Og på sykkelverkstedet Red Bike kan du få reparert sykkelen din.

Kronprinsessen møtte Arthur Olsen som jobber som frivillig i sykkelverkstedet. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Studieveiledning og hjelp til yrkesvalg er blant tilbudene ved senteret, som satser mye på å hjelpe på veien inn i arbeidslivet. 

Mulighetenes skole

Huset i Grefsenveien rommer en rekke utdanningstilbud. Her er kurs i matematikk, norsk og engelsk, historie og samfunnsfag. Noe er tilpasset yrkesfag, noe er studieforberedende. Andre tilbud er mer direkte yrkesrettet, som service og samferdsel. Det er Grønland voksenopplæringssenter som står bak, og de kaller det "Mulighetenes skole". 

Mohammed Abdirahman Mohamed fra Kristiansand er en av elevene ved Grønland Voksenopplæring. I dag oppsummerte han hvor mye det beyr å ha et sted å gå til og hjelp til å starte på nytt. Han takket han alle ved skolen:

- Vi har alle forskjellig bakgrunn og vi har hatt ulike opplevelser og utfordringer i livet. Noen større enn andre. Men vi er mennesker, mennesker som har et håp om en lys fremtid og et håp om å bety noe i samfunnet.

- Derfor vil jeg på vegne av elevene og meg selv uttrykke stor takknemlighet til de som har vært med på å gjøre dette senteret mulig. Dette stedet er for alle oss som har forskjellige hindringer til å komme seg frem i livet, for oss som følte oss glemt i systemet.


Foto: Marianne Hagen, Det kongelige hoff


- Her får vi en mulighet for utdanning, aktiviteter, samarbeid – en sjanse til en ny start – noe som gir oss mestringsfølelse, livsglede, verdi og ikke minst et håp for alle.
Endelig kan vi stå opp om morningen og føle at livet har en mening. Vi har et mål og et sted å gå til som gir oss tilhørighet og skaper mulighet til å bli de beste versjonene av oss selv. Så tusen takk alle ansatte på GVO! Uten dere hadde ikke dette vært mulig!

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook