Hopp til hovedinnhold

Helse og klima på agendaen

Kronprinsparets andre dag i Etiopia hadde vekt på samarbeidet innenfor helse og klima. Etiopia har tatt en lederrolle i det internasjonale klimaarbeidet, og støttes av Norge i innsatsen.

08.11.2017

Helse var tema for dagens første besøk:

Samarbeid om helse og forskning

Deres Kongelige Høyheter startet dagen på ALERT-senteret, der Kronprinsessen åpnet en konferanse om helse, forskning og høyere utdanning. Internasjonalt samarbeid om vaksineprogrammer og epidemiske sykdommer var viktige tema på programmet.

ALERT er en pioner innenfor plastisk kirurgi i Etiopia, i tillegg til å være nasjonalt senter for håndkirurgi. Spesialistene her gjennomfører blant annet rekonstruksjon etter skader forårsaket av sykdommer som kreft og lepra. Kronprinsparet fikk en kort omvisning ved en norsk-støttet avdeling ved senteret. Der fikk de møte pasienter med sykdom og skader som hindrer dem i å ha et vanlig liv, hindrer dem i viktige oppgaver som å gripe ting, snakke eller ta til seg mat. Nå venter kirurgi som vil gi dem førligheten tilbake.


Kronprinsessen holdt konferansens åpningstale. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix


Helsefaglig samarbeid mellom Etiopia og Norge har lange tradisjoner. Ikke minst la norske misjonærer ned et stort arbeid for helsetjenester i det sørlige Etiopia, og mange felles prosjekt har sine røtter i denne innsatsen. I dag deltok fagfolk fra samarbeidende sykehus og universitet fra begge land på konferansen.

Klimasmart landbruk

Om lag 80 % av etiopias befolkning er bønder. Samtidig er landet svært sårbart for klimaendringer. Med dette som utgangspunkt har Etiopia inntatt en ledende rolle i det internasjonale klimaarbeidet, og er en pådriver for Paris-avtalen. I 2011 etablerte landet en strategi for en klimavennlig, grønn økonomi der målet er å bli et mellominntektsland uten å øke utslippene av klimagasser over nivået fra 2010.

Norge støtter Etiopia i denne strategien, og har - sammen med en håndfull andre land – gått sammen med Etiopia i et eget klimapartnerskap. Norge støtter opp om arbeidet på tre områder: klimasmart landbruk, ren energi, og redusert avskoging.


Kronprinsessen fikk hårpynt i gave da de besøkte bøndene i Oromia. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix.

Kronprinsparet fikk besøke et norskstøttet prosjekt i dag, kalt «the Sustainable Land Management Project». Prosjektet har særlig fokus på redusert jordforvitring og bedre jordsmonn. Kronprinsen og Kronprinsessen fikk møte lokale bønder som har glede av prosjektet og høre dem fortelle om sin hverdag og sine utfordringer under en tradisjonell kaffeseremoni.

Lunsj med norske organisasjoner

En rekke norske organisasjoner er til stede i Etiopia, og Kronprinsparet møtte representanter for flere av dem til lunsj i dag. Møtet fant sted hos Norsk Luthersk Misjonssamband, og det var ikke første gang norske kongelige hadde vært på besøk. Ved inngangen kunne Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit se en fotoutstilling som viste glimt fra Kong Olavs besøk hit i 1966.


Hos Norsk Luthersk Misjonssamband kunne Kronprinsparet se bilder fra Kong Olavs besøk i 1966. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Samtale om menneskerettigheter

I ettermiddag møtte Kronprinsparet med lederen av den etiopiske menneskerettskommisjonen, dr Addisu Gebregziabher. Kronprinsen og Kronprinsessen fikk anledning til å høre hvordan kommisjonen arbeider for å ivareta sitt mandat, og hva den anser som de største utfordringene med menneskerettighetssituasjonen i Etiopia i dag.

Kaffesmaking

Etiopia regnes som kaffens opprinnelsesland, og i dag utgjør kaffe 60 prosent av landets landbrukseksport. Nordmenn er på verdenstoppen i kaffedrikking, og veksten i kunnskap og interesse for kaffe her hjemme har vært et positivt bidrag til økonomisk vekst i Etiopia. Det norske selskapet Nordic Approach har spesialisert seg på distribusjon av grønne kaffebønner, og samarbeider med lokale bønder for å øke kvaliteten på kaffen. Dette har bidratt til at bøndene får høyere pris for varene sine.


Kronprinsparet fikk være med på såkalt "coffee cupping" - kaffesmaking slik de profesjonelle gjør det. Foto: Marianne Hagen, Det kongelige hoff.

Kronprinsparet fikk ta del i såkalt «coffee cupping» sammen med lokale eksperter fra Nordic Approach i dag. "Coffee cupping" er en teknikk for å vurdere og velge ut kaffe, for videre salg – blant annet til Norge.

Mottakelse hos ambassadøren

I kveld er Kronprinsparet til stede ved en mottakelse hos den norske ambassadøren, herr Andreas Gaarder.

I morgen er den tredje og siste dagen av besøket til Etiopia. Da reiser Kronprinsen og Kronprinsessen nordover, til flyktningeleiren Hitsats.

 

 

Fakta

Fakta om Etiopia

Hovedstad: Addis Abeba. 

Størrelse: 1 104 300 km² (Norge: 385 186 km²)
Befolkning 2016: Anslått til i overkant av 102 millioner 
Offisielle språk: Amharisk - men over 80 ulike språk er i bruk.
Religion: Kristendom (63 %), Islam (34 %), Tradisjonell (3 %)

Styresett: Forbundsrepublikk
Statsoverhode 2017: President Mulatu Teshome 

Etiopia og Norge har et langvarig og godt forhold. Under 2. verdenskrig utviklet Kong Haakon og Keiser Haile Selassie et nært forhold mens de begge var i eksil i Storbritannia. Keiser Haile Selassie avla statsbesøk til Norge i 1954. Et besøk som ble gjengjeldt av Kong Olav i 1966.

Norge og Etiopia samarbeider innenfor tema som fred og sikkerhet, klima, bærekraftig utvikling, utdanning, likestilling, handel, migrasjon og en FN-ledet verdensorden. Næringslivssamarbeidet er økende. 


Etiopia kan føre sin historie tilbake til flere hundre år før Kristi fødsel, og har aldri vært underlagt noen kolonimakt. Addis Abeba regnes som den politiske hovedstaden i Afrika, og Den Afrikanske Union (AU) har hovedkvarter her. 


Kilde: UD / Wikipedia

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook