Hopp til hovedinnhold

Besøkte flyktningeleiren Hitsats

Kronprinsparet avsluttet besøket til Etiopia nord i landet, i flyktningeleiren Hitsats. Etiopia både avgir og mottar flyktninger, og er en svært viktig aktør i spørsmål migrasjon.

09.11.2017

Etiopia ligger på Afrikas horn, med Eritrea, Sudan, Sør Sudan, Djibouti, Somalia og Kenya som sine nærmeste naboer. Etiopia har en «åpen dør» -tilnærming overfor flyktninger og er det landet i Afrika som tar imot flest – bare forbigått av Uganda. Pr september 2017 var det over 883 000 registrerte flyktninger i Etiopia. De fleste kommer fra Sør-Sudan, Somalia og Eritrea.

Regionen Shire rommer fire leire for eritreiske flyktninger. Hitsats er én av dem. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) var vertskap for Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen under besøket i dag.

Utdanning til unge på flukt

Det kommer omtrent 2 000 flyktninger fra Eritrea til Etiopia hver måned. Mellom 200 og 300 av dem er mindreårige. Hele 75 % av flyktningene i området er under 25 år og de fleste kommer alene. Å sørge for at barn og unge i krig og krise får muligheten til å gå på skole, er essensielt. Utdanning og opplæring gir en vei videre, en framtid.  

Kronprinsparet besøkte unge under opplæring på verksteder for tre- og metallarbeid, matlaging og skjønnhetssalong. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

 På besøk i snekkerverkstedet. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix


Norge støtter prosjekter for utdanning til barn og unge i krisesituasjoner, og her i Hitsats fikk Kronprinsen og Kronprinsessen se dette i praksis. Flyktninghjelpen arbeider med yrkesfaglig opplæring og aktiviteter for mindreårige i leiren, som et ledd i den norske satsningen på utdanning.


Jentene i dette kollektivet hadde mange tanker og ønsker for framtiden. To ville bli leger, fikk Kronprinsparet vite. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

Bygge en framtid

Etiopias åpne dør er essensiell for alle dem som søker beskyttelse, i tillegg til å være et svært viktig bidrag til stabiliteten i regionen. Men flyktningene har i stor grad vært henvist til leirene med få muligheter til å bygge et liv utenfor. Mange flyktninger har ikke sett muligheter lokalt, og valgt å reise videre til andre land. 

I 2016 lanserte Etiopia en ny flyktningpolitikk som legger opp til større grad av integrering gjennom økt tilgang på utdannelse, arbeid og velferdstjenester. UNHCR støtter opp om arbeidet for å gi større grad av bærekraft og selvstendighet for flyktningene som oppholder seg i Etiopia.  


Kronprinsparet i flyktningeleiren Hitsats. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

 

Besøket til flyktningeleiren var den siste delen av Kronprinsparets program under deres offisielle besøk til Etiopia.

 

 

Fakta

Fakta om Etiopia

Hovedstad: Addis Abeba. 

Størrelse: 1 104 300 km² (Norge: 385 186 km²)
Befolkning 2016: Anslått til i overkant av 102 millioner 
Offisielle språk: Amharisk - men over 80 ulike språk er i bruk.
Religion: Kristendom (63 %), Islam (34 %), Tradisjonell (3 %)

Styresett: Forbundsrepublikk
Statsoverhode 2017: President Mulatu Teshome 

Etiopia og Norge har et langvarig og godt forhold. Under 2. verdenskrig utviklet Kong Haakon og Keiser Haile Selassie et nært forhold mens de begge var i eksil i Storbritannia. Keiser Haile Selassie avla statsbesøk til Norge i 1954. Et besøk som ble gjengjeldt av Kong Olav i 1966.

Norge og Etiopia samarbeider innenfor tema som fred og sikkerhet, klima, bærekraftig utvikling, utdanning, likestilling, handel, migrasjon og en FN-ledet verdensorden. Næringslivssamarbeidet er økende. 


Etiopia kan føre sin historie tilbake til flere hundre år før Kristi fødsel, og har aldri vært underlagt noen kolonimakt. Addis Abeba regnes som den politiske hovedstaden i Afrika, og Den Afrikanske Union (AU) har hovedkvarter her. 


Kilde: UD / Wikipedia

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook